Přejít na menu Přejít na obsah

Španělský symfonický power metal s prvky klasické hudby jménem Dark Moor.


Kdo by neznal a neměl rád klasickou hudbu z per slavných skladatelů, jako byl Mozart, Bach, Vivaldi, Beethoven. No a teď k tomu přidejte trochu španělské kultury, elektrických kytar, baskytar a propracovaných bicích. Výsledkem Vám bude kapela Dark Moor, jejichž některé songy obsahuji pasáže známých klasických skladeb spolu s moderním zvukem a čistým zpěvem.

Kapelu založil kytarista Enrik Garcia již v roce 1993, ovšem první kontrakt s nahrávací společností a první desku s názvem Shadowland vydali až v roce 1999. S tímto albem vyrazili na úspěšnou koncertní šňůru s kapelou Demons and Wizards, ve které zpíva Hansi Kürsch (Blind Guardian) a hraje Jon Schaffer (Iced Earth). Rok 2000 přinesl album The Hall of the Olden Dreams, množství odehraných festivalů a několik ocenění. O dva roky později vyšla deska The Gates of Oblivion (2002) plná opravdu svižných songů. Po tomto albu dostala kapela trochu jiný nádech v podobě nového zpěváka Alfreda Romera, se kterým hned nahráli desku se stejným názvem jako je název kapely, tedy Dark Moor (2003). S tímto počinem konečně uskutečnili mezinárodní tour s kapelou After Forever a ukázali se ve Španělsku, Belgii a dark moorFrancii. Mezitím vystoupili i na několika festivalech a samostatných koncertech.  Další vydané album z roku 2005 Beyond the Sea obsahuje song s názvem Before the Duel, ke kterému byl vytvořen první videoklip kapely. Dále vzniklo několik dalších alb Tarot (2007), Autumnal (2009) a Ancestral Romance (2010).

Nyní se kapela nachází ve studiu a dokončuje práce na dalším připravovaném albu, jehož název zatím není znám. Hostujícího ženského zpěvu se ujala zpěvačka Berenice Musa. Další novinky kolem kapely i alba můžete sledovat v našich článcích nebo na oficiálním webu Dark Moor http://www.dark-moor.com.

Vzpomínám na jeden koncert této skupiny v malém hudebním klubu v Praze. Celé vystoupení kapely bylo dokonalé, komunikace s publikem úžasná, duel kytaristy a baskytaristy zábavný i technicky ohromný a to vše hezky z blízka. Klubové koncerty prostě mají své kouzlo a s kapelou Dark Moor je to kouzlo dvakrát tak velké. 

Jan „Dreid“ Páč

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace