Přejít na menu Přejít na obsah

Spoluhráč Paula McCartneyho Laurence Juber přiveze kytarovou virtuozitu „pro tři ruce“

11. 11. 2013

Redakce Novinky

 

laurence_juber„…ani se nechce věřit, že má k dispozici jen deset prstů a šest strun..." Takto popsal hru sólového kytaristy Laurence Jubera, dvojnásobného držitele Grammy a člena legendárních Wings ex-brouka Paula McCartneyho, recenzent v San Francisco Chronicle. Tento vynikající britský muzikant, který dlouhodobě žije v Kalifornii, vystoupí v sobotu 16. listopadu v pražském Paláci Akropolis v rámci festivalu Kytara napříč žánry. Půjde o vyvrcholení Juberova miniturné, jež začne 13. listopadu v Dolní Poustevně, s dalšími zastávkami ve Varnsdorfu a Táboře.

O Juberově virtuozitě další kritik napsal: „Úžasně přetavuje melodie písní, aniž by se snížil k lacinému exhibování. Noty prýští z kytary s takovou obratností a muzikální svěžestí.“ A jeden z jeho nejslavnějších muzikantských kolegů, kytarista The Who Pete Townhsend, se o Juberovi vyjádřil tak jasně a jednoduše, že není třeba překladu: „A master!...“

První Grammy v kategorii nejlepší rocková instrumentálka dostal Laurence Juber za skladbu "Rockestra Theme" z alba Wings Back to the Egg z roku 1979. Druhou obdržel v roce 2002 za nejlepší popovou instrumentální skladbu pro své zpracování známé filmové melodie "The Pink Panther Theme" z alba Henry Mancini: Pink Guitar.  Jeho umění obohacuje nahrávky takových hvězd, jako jsou bardi country Dan Hick či Barry Manillow nebo soulový Seal. Juberova hudba zní v několika populárních počítačových hrách, řadě filmů, televizních programů i reklam.

Vrcholem letošního festivalu Kytara napříš žánry pak bude vystoupení Tomatita, charismatického králelaurence-juber španělského flamenca. Byl žákem a spolupracovníkem legendárního Paca de Lucii či pěvecké hvězdy Camaróna de la Isla. V pražském divadle Hybernia představí 1. prosince své nové album Soy Flamenco, při jehož tvorbě se navrátil nejen ke kořenům andaluského flamenca, ale i těm svým rodinným.

Laurence Juber je světově známý britský kytarista, virtuos a skladatel narozený roku 1952 v jižní části Londýna. LJ, jak mu také věrní fanoušci zkráceně říkají, hraje na akustickou kytaru především v rytmech folku, jazzu a popu. Již ve 13 letech si dokázal vydělávat hrou na kytaru a v 15 letech začal studovat klasickou kytaru na univerzitě v Londýně.

Po několika letech dostal velikou příležitost a stal se vedoucím kytaristou kapely Wings Paula McCartneyho, se kterou získal svou první cenu Grammy. Po rozpadu Wings v roce 1981 se přestěhoval do Kalifornie, kde začal kariéru sólového kytaristy. Za svůj život zatím vydal přes 20 sólových alb, na nichž stejně skvěle pracuje s převzatými motivy jako s tématy vlastních skladeb. Mnohé z obou jistě uslyší i diváci na jeho koncertech v rámci Kytary napříč žánry.

 

 

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace