Přejít na menu Přejít na obsah

Struny podzimu představí vokální unikát zapsaný na seznamu UNESCO - legendu Hysnim Zelu

14. 10. 2013

Redakce Novinky

logo struny v podzimuV Praze 14. října 2013 – Festival Struny podzimu již zítra, v úterý 15. října, představí tuzemskému publiku vokální poklad Albánie zapsaný od roku 2005 jako mistrovské dílo ústního a nehmotného dědictví lidstva na seznam UNESCO. Sedmičlenný Albánský iso-polyfonický sbor přiblíží v Českém muzeu hudby tradici písní Balkánu předávanou z generace na generaci už stovky let – zazní písně, které se na tamním venkově zpívají na svatbách, pohřbech nebo v hospodách. O výlučnosti koncertu svědčí mimo jiné svědectví Hysniho (Niko) Zely, nejrespektovanějšího albánského zpěváka, který do Prahy Albánský iso-polyfonický sbor přivede: „Mladá generace se o tradici už příliš nezajímá a tisíce let stará kultura pomalu zmizí. To bude ztráta pro celé lidstvo“. Ostatně tato albánská hudební tradice v současnosti přežívá spíše díky profesionálním souborům…

Hysni (Niko) Zela, ovládající všechny lokální nuance iso-polyfonie, patří na albánské scéně vzhledem ke své čtyři dekády trvající dráze k veteránským postavám. Ve světě koncertoval s Albánským národním sborem i vlastní skupinou, v posledních letech též jako host dechovky Fanfara Tirana, s níž letos vydal společné album s londýnskou skupinou Transglobal Underground. Loni byl spolu se svým sborem vybrán odbornou porotou jako jeden z účinkujících prestižního veletrhu Womex v řecké Soluni.

Vystoupení Albánského iso-polyfonického sboru zapadá do koncertní série Strun podzimu představující výjimečné autentické vokální projevy z celého světa. Festivaloví posluchači se tak už mohli seznámit s pěveckým uměním staré Rusi, Sardinie, alpského regionu, Korsiky i Sibiře.

Koncert v Českém muzeu hudby začíná v 19.30 a poslední vstupenky bude možné zakoupit hodinu před začátkem koncertu. Videoukázka vystoupení Albánského iso-polyfonického sboru na http://youtu.be/JGhHHRYmvgk. Struny podzimu dále až do 9. listopadu nabízejí v různých koncertních sálech další žánrově pestré hudební zážitky s důrazem na uměleckou kvalitu. Více na www.strunypodzimu.cz.

Tradiční iso-polyfonie se v Albánii dodnes pěstuje ve vesnicích na svatbách, pohřbech, náboženských či zemědělskýchcoro oslavách. Domovským prostředím sborů jsou prý hlavně venkovské bary, kde údajně mezi hlavní konzumenty patří sami zpěváci. Na otázku, do jaké míry je pro zpěváky důležitá kořalka raki, odpovídá Hysni (Niko) Zela: „Dobrá raki přispívá k průzračnosti a jasnosti zpěvu a pomůže nám hlouběji se ponořit do našich duší, při neustálém hledání štěstí, tragédie, radosti, bolesti atd. Před koncertem, v jeho průběhu i po koncertě.” A s úsměvem dodává: „Doporučujeme divákům přinést si alespoň jednu lahev raki, aby se koncert vydařil.”

Iso (z byzantského ison) v názvu označuje specifický bordunový doprovod polyfonního zpěvu, tedy tóny o stálé výšce, jakési hučení. Právě tento monotónní doprovod, pocházející z byzantské chorální hudby, a způsoby jeho provedení podtrhují melodii či protimelodii písně a dodávají jim specifické zabarvení. Ison má tedy ve zpěvu nenahraditelné místo, neboť zásadně variuje danou strukturu písní.

Další nabídka Strun podzimu

Během podzimních týdnů vystoupí na Strunách podzimu ještě mistr bossa novy Vinicius Cantuária nebo písničkář Rufus Wainwright. Struny podzimu každoročně překračují hranice žánrů, dobývají nejvyšší laťky hudebních kvalit a také iniciují vznik nových uměleckých děl. Tentokrát dává festival vzniknout netradičnímu nastudování Schubertova písňového cyklu Zimní cesta v režii Jiřího Heřmana. Festival vyvrcholí velkolepým koncertem osmdesátiletého jazzového guru Waynea Shortera. Na festival mohou vyrazit i ti nejmenší. 18. – 20. října se opět uskuteční intenzivní tvůrčí víkend Struny dětem připravovaný pro rodinné publikum. Na závěr festivalu nebude chybět ani uvolněná afterparty Spotlight, kterou 9. listopadu roztančí v klubu Roxy mimo jiné Andreya Triana.

Předprodej vstupenek

Vstupenky je možné zakoupit či rezervovat on-line na www.strunypodzimu.cz anebo zakoupit ve Vstupenkovém centru Strun podzimu na adrese Palackého 1, Praha 1 (3. patro) a v sítích Perfect System a Ticketpro. Rezervace a informace lze provést přes www.strunypodzimu.cz či na telefonním čísle 606 021 050 nebo na e-mailu vstupenky@strunypodzimu.cz.

Sledujte Struny podzimu on-line
www.strunypodzimu.cz – detailní informace o koncertech, rádio Struny podzimu, videoukázky
www.facebook.com/strunypodzimu – aktuální informace z festivalového dění
www.myspace.com/stringsofautumn – hudební ochutnávky festivalového programu
www.youtube.com/user/Strunypodzimu – videa z vybraných koncertů

Struny podzimu 2013 - přehled koncertů

15. října / České muzeum hudby           ALBÁNSKÝ ISO-POLYFONICKÝ SBOR & HYSNI ZELA

21. října / Stavovské divadlo             RUFUS WAINWRIGHT

23. a 24. října / Barrandov Studio – ateliér č. 4
                                                               ZIMNÍ CESTA / režie Jiří Heřman

30. října / Pražská křižovatka            VINICIUS CANTUÁRIA

6. listopadu / Lucerna                        WAYNE SHORTER

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace