Přejít na menu Přejít na obsah

TALIESYN


Dovolujeme si Vás pozvat,

pražská skupina TALIESYN pokřtí 24. 11. ve 20 hodin

v pražské Balbínově poetické hospůdce své nové CD

"Jižní Amnésie" (Indies Scope, 2007).

Originální písničkářská world music s jazz-rockovou rytmikou...

Pojďte s námi do země zapomnění...

Akreditace: vojtech.jindra@seznam.cz


TALIESYN :

Pražská skupina, pojmenovaná podle pololegendárního velšského básníka a patrona čarodějů Taliesyna, vznikla na konci 90. let s ambicí navázat na to nejlepší ze západní folkové scény let šedesátých a sedmdesátých. Největší vliv na její hudbu tehdy měla pozapomenutá britská formace The Pentangle, v průběhu let však Taliesyn zaznamenal zásadní odklon k osobité folkrockové fúzi.
Základním stavebním kamenem je od počátku přirozený skladatelský talent frontmana Jana Bičovského, pokusy o ohlas středoevropského folkloru druhého ze zakladatelů skupiny Vojtěcha Jindry (působí současně v kapelách Bran a Irish Dew) a aranžerský vklad kapelníka a flétnisty Roberta Fischmanna (rovněž člen Irish Dew, dále spolupracuje s formacemi C&K Vocal, Michal Hromek Consort, Petr Bende Band, Linha Singers a dalšími). Během let 2000 a 2001 skupina natočila dema „Taliesyn" a „Four Flavours", po nich následovaly personální změny i změny v přístupu k hudebnímu materiálu. Po odchodu zpěvačky a perkusisty se Taliesyn definitivně přiklonil k energičtějšímu pojetí world music, v němž se kapela pokouší skloubit prvky folku, keltské hudby, domácí lidové hudby, jazzu a rocku. To vše za podpory „tradičních" akustických nástrojů, jako jsou bouzouki, akustická kytara, mandolína, flétna, housle a další, ale také elektrických kláves (hammondky, fender piano) a hutné jazz-rockové rytmiky. Tím nejdůležitějším však zůstávají Bičovského původní písničkářské skladby v angličtině a češtině.
Aktuální sestavu kapely doplňují muzikanti známí spíše z jiných kapel - houslista Adam Pospíšil (Terne čhave), klávesista Michal Doležal (ex Dnes Jazz), bubeník Radim Chrobok (Prince Alfredo, Tshikuna, Nearlanders, ex Quarterstorm) a basista Filip Benešovský (Neřež, Marie Rottrová Band, The Wall, ex Ivan Myslikovjan).

150-p_s.gif

image0011

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace