Přejít na menu Přejít na obsah

World Changed Forever aneb finští power metalisti Dreamtale vydávají šesté album.


World Changed Forever aneb finští power metalisti Dreamtale vydávají šesté album.

I když se jedná o kapelu, která zrovna nevyčnívá nad ostatními a nikdy nenavštívila ČR, tak by byla škoda nevěnovat jí pár řádků a rozšířit si tak rozhled po metalové scéně.

 

 

Finská power metalová kapela Dreamtale  vznikla v roce 1999 z hlavy kytaristy Rami Keränena, který zároveň obsadil post zpěváka. První kladné ohlasy vznikly při doprovázení kapely Sinergy ve Finsku, což vedlo k vyprodání druhého dema Refuge from Reality již v den svého vydání. Nejvíce kopií bylo prodáno v Japonsku. Tento úspěch dopomohl kapele Dreamtale dostat se do podvědomí nahrávacích společností z celého světa, od kterých začalo přicházet mnoho nabídek spolupráce. V roce 2001 podepsala kapela smlouvu se Spinefarm Records.

Poté nastalo několik personálních změn v sestavě a o rok později (2002) vydala kapela své první album s názvem Beyond Reality. Ve čtvrté a páté skladbě tohoto alba je slyšet Marco Hietala (Nightwish, Tarot).

Hned o rok později v roce 2003 spatřilo světlo světa další album Oceans Heart, po kterém si kapela dala krátkou pauzu, přes kterou se zaměřila na psaní nového materiálu a nahrávání třetího alba Difference, se kterým vyšla na svět v roce 2005. Na další kousek této kapely museli fanoušky počkat až do roku 2008, ve kterém došlo k vydání čtvrtého alba s názvem Phoenix. Tímto albem kapela lehce přitvrdila a některé skladby mají až speed metalový podkres. Po dalších třech letech (2011) bylo vydáno album Epsilon.

Dnešní dobou by již mělo být téměř připravené šesté album kapely a to World Changed Forever, které vyjde letos (2013) v dubnu a bude obsahovat 12 skladeb + 1 bonus určený pro Japonsko. Po vydání alba vyrazí kapela na několik koncertů po Finsku a zahraje například před známou kapelou Stratovarius. Bohužel do ČR se zatím podívat nechystají.

Shrnuto a podtrženo. Kapela Dreamtale patří mezi mnoho kapel zabývajících se velmi oblíbeným power metalem. Jejich skladby jsou chytlavé, melodické, rázné, ale i klidné a baladické, ovšem k dokonalosti jim něco chybí. Každopádně k víkendovému relaxu po náročném týdnu poslouží Dreamtale dokonale a navodí tu správnou poklidnou náladu, však posuďte sami.

Jan „Dreid“ Páč      

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace