Přejít na menu Přejít na obsah

Zbyněk Drda a Pohled do očí

31. 5. 2007

Redakce Novinky

zbynek-drda-obal-cdDeska Pohled do očí byla Zbyňku Drdovi vydána na počátku letošního dubna. Může za ni Honza Horáček. A další známí lidé, ale to je v této žánrové oblasti samozřejmé. Pokud seš slečna mezi 11 a 17 lety, má tě na mušce, Zbyněk. Seš jeho cílová skupina. Máš šanci, že se ti bude Pohled do očí líbit. To my ostatní nemáme. Chci říci, že ta deska je čistá kalkulace, ale to bylo jaksi jasné. Avšak co dneska není kalkuklace, namítl by kritik. Takhle bychom se nikam nedostali. Zvolníme tempo a mrknem se na Drdu/Horáčka trochu blíže.

Pohled do očí je první deskou, kterou Zbyněk Drda, vítěz SuperStar, natočil. Obsahuje dvanáct skladeb, a co je u nás možná stále ještě neobvyklé, dvakrát na ní zazní angličtina. Konkrétně se jedná o skladby Powerless a Everyday. Nicméně - jak jinak - všechny písně beze zbytku zapadají do škatulky nemastného neslaného průměrného popu. Ono je těžké desku tohoto typu adekvátně popsat. Pokud například řeknu, že Drda na nové desce ani trochu neriskuje krok stranou od mainstreamového popu, dává to asi tak stejnou informaci, jako když napíšu, že tráva je zelená. Kdo by toto nevěděl, že? Pohled do očí je bezezbytku předpověditelný; všichni, kdo alespoň minimálně vidí do současné pop music, vědí, co tak zhruba od alba čekat.

Žádné překvapení se opravdu nekoná, Zbyněk Drda se pod velením Honzy Horáčka chová velice poslušně - ale to jsme věděli. Kam deska zapadne, to jsme také věděli. Věděli jsme též, že bude sladká. Malou naději jsem vkládal aspoň do textů, ty jsem si předvídat nedovolil, ale moje naděje byla naprosto planá. Až na pár jakýs takýs výjimek jsou slušně řečeno bez invence. Ploché. A přirozeně bez valného smyslu. Jj, jsou sladké, ale to není žádná převratná novinka. Ale vždyť opakuji pořád: od Zbyňka Drdy se žádných novinek dočkat nemůžeme. Co na tom však záleží, prodávat se bude a deska tedy svůj účel splní.

Přece jen by se hodilo uvést pár konkrétních informací o hudbě, po té vší bezohledné zdrcující kritice. :) Je klidná, pomalá. A to téměř vždy. Staví na kytarách. Ano, a samozřejmě má být romantická, ale záleží to na tom, kolik vám je a jak si definujete romantiku, slečny. Sory, ale víc toho opravdu říci nejde. Možná, kdyby si to Zbyněk Drda dělal sám, tak... možná...

Možná bychom se aspoň dočkali překvapení.

Seznam skladeb:

1. Kdo z nás
2. Miliony přáni
3. Dík tobě
4. Sfoukni svíčku
5. Uvěř zázrakům
6. Zítřky
7. Svítání
8. Powerless
9. Mám kam jít
10. Everyday
11. Možná
12. Nebudu lhát

Autor recenze: Lukáš Pokorný
 

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace