Přejít na menu Přejít na obsah

Značky kytar, které byste nikdy neměli minout


Při výběru kytary se samozřejmě člověk orientuje hlavně podle ceny, stylu a v neposlední řadě také značky. V dnešní době není v českých hudebních obchodech problém koupit prakticky jakoukoliv značku, a tak je někdy složitější se mezi širokou nabídkou zorientovat. Netvrdíme, že po přečtení následujícího krátkého článku budete znát historii výroby kytar nazpaměť, nicméně alespoň základní orientaci v kytarových značkách nepochybně získáte. Začněme klasikou a to dvěma v současnosti neznámějšími americkými výrobci kytar, jejichž základní modely daly vzniknout většině současných typů kytar.

První z nich bude nepochybně značka Fender. Pokud se v dějinách kytar už trošku pohybujete, pak Vám tato značka není neznámá, protože to byl právě tento výrobce, jehož model Stratocaster se stal prakticky synonymem pro elektrickou kytaru jako takovou. Jeho charakteristikou jsou krom oblého korpusu hlavně tři sériově zapojené single neboli jednocívkové snímače, jejichž zvuk se stal téměř symbolem stylů jako je hard rock či blues. Ostrý jemně chrčivý zvuk, který se dokáže prosadit v každé kapele a jehož možnosti využívala naplno kytarová legenda Jimmy Hedrix. Ačkoliv je investice např. do modelu Stratocaster USA Custom, tedy klasické modelové řady, už poněkud vyšší, přesto se zejména pro začínající a mírně pokročilé hráče dá nalézt alternativa v podobě levnější řady modelů Fender, která se prodává pod značkou Squire. Nad touto značkou bdí velmi pečlivě její majitel, kterým je právě společnost Fender, a která dává dobrý pozor, aby i kytary kolem 8 – 10 Kč nedělaly kytaristům ostudu.

Věčný rival, příležitostný partner a hlavně další velké jméno kytarového světa, to jsou kytary značky Gibson, která do věčného souboje kytarových zvuků postavila zejména svůj model Les Paul, jehož hlavní předností je krom úžasně ergonomického tvaru i dvojice dvoucívkových snímačů, tedy tzv.humbuckerů. Zvuk této kombinace se posazen o něco níže než v případě Stratocasterů a spolu s tím správným laděním dosáhnete zastřeného temně bluesového zvuku, který proslavil slovutný anglický kytarista Tommy Iommi, hlavní principál kultovních Black Sabbath. Hledáte-li atmosférický, až náladotvorný nástroj, s výraznými spodními tóny, která vykročí směrem k baskytaře a sjednotí všechny kytarové nástroje do pochodujícího šiku, pak jste na správné adrese. Stejně jako v případě značky i na našem trhu existuje ekonomičtější varianta značky Gibson, která se nazývá Epiphone a s jejichž modelem Les Paul Standard také neuděláte chybu.

Krom těchto dvou gigantů existuje na poli kytar celá plejáda značek, jejichž výrobky dnes používají přední profesionální kytaristé. Takovou značkou je kupříkladu i americký výrobce kytar Ibanez, který definoval zvuk mnoha moderních rockových a metalových kapel už na konci 80 let. Tvary, které zdůrazňují klasiku ovšem s novou image, snímače Seymour Duncan, které do Vaší kapely přinesou zvuk síly uragánu a nekompromisní nástup hraných tónů, to jsou hlavní výhody značky Ibanez na které vsadily kapely a umělci jako Steve Vai, Korn, Fear Factory, Limp Bizkit,Systém of a Down, Kiss nebo třeba Joe Satriani. Jste li nadšenec do moderního tvrdého zvuku, skočte si třeba do prodejny hudebních nástrojů kytary.cz vyzkoušet nějakou tu „ibanu“.

Pozadu nezůstávají ani v Japonsku, zemi, která nám krom sushi, kvalitních aut, elektroniky a komiksů, dala i výtečné kytary pod logem ESP. Kytary ESP učarovaly svého času nastupující vlně numetalu v čele s brazilskou Sepulturou, nicméně ještě před nimi je na pódium přinesly americké trashové legendy jako Metallica, Slayer, Anthrax nebo Megadeath. Dnes už nejsou ESPčka s klasickou řadou LTD doménou jenom divokých trasherů, kterým se zdály Gibsony málo průrazné a příliš starosvětské a Ibanezy posazené příliš vysoko, jelikož už na ně hrají umělci jako Ronnie Wood z Rolling Stones nebo Vernon Reid z Living Colour.

Kytarových značek dnes najdete skutečně velké množství a ještě větší pestrost pak panuje v otázce modelů, tvarů a konstrukcí kytar, proto je nejlepší si vyhradit pár hodin volna a vydat se někam, kde máte jednak v kytarách solidní výběr a kde Vám zkušený personál rád poradí, jako jsou třeba kamenné obchody eshopu www.kytary.cz, ve kterých naleznete to nejlepší z aktuálních modelových řad předních výrobců kytar a navíc za velmi příznivé ceny.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace