Přejít na menu Přejít na obsah

Abysmal Dawn - Obsolescence: zastarávání se nekoná


Abysmal Dawn patří k takzvaným moderním death metalovým kapelám, které stavějí na základech vyhloubených klasikami subžánru jako Cannibal Corpse, Death nebo Morbid Angel. Za těch pár desetiletí, co tento tvrdší bratr heavy metalu existuje, se jen výjimečně objevil někdo nový, kdo by vnesl do své hudby nějakou tu inovaci, a většina kapel se drží jen dobře známých zajetých kolejí. Zářným příkladem je právě americká parta Abysmal Dawn, která navzdory žánrově čistému metalu vydává už čtvrté album nazvaná Obsolescence a hřeje se na výsluní přízně.

Od prvního alba From Ashes uplynulo už osm let a kapela zatím neztratila nic ze svého prvotního elánu. Hned první tóny úvodního Human Obsolescence dává jasně znát, že členové kapely nejsou žádní začátečníci a přesně ví, jak správně nasadit zběsilé tempo a přitom si udržet jakousi melodičnost, kterou laik asi při poslechu vůbec nepostřehne. V půlce skladby kapela na chvíli zvolní tempo, nastoupí melodické sólo a na moment můžete zapomenout, že posloucháte death metal. Důležitou součásti alba jsou pro mě rozhodně texty. Na první poslech se opravdu špatně chytají, ale pokud si dáte tu práci si je alespoň najít pomocí některého z vyhledávačů, zjistíte, že kapela se snaží reagovat na množství aktuálních témat. Samotný pojem planned obsolescence, jehož část je použitá pro album, vlastně znamená plánované zastarávání spotřebičů. A jen si vzpomeňte, jak často měníte například spotřební elektroniku.

Ale to jsme odbočili. Perfecting Slavery nebo Devouring the Essence of God patří k dalším dobře zvládnutým písničkám, které nijak nepřekvapí, ale nijak neurazí. Opět se jedná o dobře zvládnutý death metal a například skladba Inanimate má opět výborný text. Pravý zlom pro autora nastal v poslední třetině. Album totiž nabízí pouhých devět nových skladeb a jednu bonusovou předělávku od kapely Dissection. By My Demons je pomalým přechodem k tomu nejlepšímu, co na albu můžete najít. Laborem Morte Liberat Te, což si autor tohoto textu dovoluje přeložit jako „Smrt tě z práce osvobodí“, a samotný text tento překlad podporuje. Kapela nasazuje ponuřejší melodii doplněnou o až příliš reálný text a vyzdvihuje jinak průměrné album nad ostatní nové death metalové kapely.

Poslední původní šestiminutovka je pak věnována Nevyhnutelnému návratu do temnoty (The Inevitable Return To Darkness), který je příjemným symbolickým zakončením nového alba. Dá se považovat za škodu, že si kapela netroufla pohrát víc s tím temným melodičtějším death metalem, který tu a tam vykouknul a nabral plnějších tvarů v latinsky pojmenované skladbě. Samotný závěr deváté a poslední skladby pak patří opravdu k těm nejlepším částem celého alba a možná by měl někdo kapele vzkázat, že s takovou hudbou by mohla pracovat v budoucnu.

Sečteno a podtrženo, Abysmal Dawn nabízí něco přes čtyřicet minut poctivého nefalšovaného death metalu, který nováčka překvapí, znalce více méně uspokojí a odpůrce. Odpůrce jen mávne rukou. Obsolescence není špatné album, ale těch pár momentů vynášejících je z průměrnosti je bohužel málo, stejně jako nepotěší ani krátká stopáž. Pokud ale bude kapela i nadále pokračovat v poctivé práci, své fanoušky si rozhodně najde.

Hodnocení: 70%

A málem bych zapomněl. Samotný přebal alba si zaslouží plné hodnocení.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace