Přejít na menu Přejít na obsah

Animusic - kouzelný svět hudebních animací


ANIMUSIC je společnost zaměřující se na tvorbu počítačových animací hudby. Tvoří videa, ve kterých se spojuje hudba s vizuálním ztvárněním. Vizuální stránka je tvořena grafickými modely nástrojů, jež vyluzují příslušnou hudební skladbu. Společnost již vydala několik DVD s těmito „videoklipy“.

Jednotlivá videa Animusic bývají 4-5 min. dlouhá. Obvykle jsou vydávána ve formě „videoalb“ – DVD s těmito klipy. Např. na DVD Animusic 2 jich najdete osm. Tyto animace se vytváří počítačově – jedná se o proces, který je podobný tomu, jak se vytváří animované filmy jako Shrek nebo Hledá se Nemo. Animusic však uvádí, že navíc dodávají určitou „tajnou přísadu“, která umožní hudebním nástrojům magicky ožít:-)

Zakladatel Animusic Wayne Lytle začal spojovat algoritmicky synchronizovanou hudbu a animaci již před více než 30 lety – v roce 1982. Ovšem až v roce 1989 začal poprvé experimentovat s počítačovou animací, jejímž základem by byla hudba. Jeho první plně multiinstrumentální hudební animace More Bells and Whistles měla premiéru v Electronic Theater at SIGGRAPH v roce 1990. Od té doby získala mnohá ocenění a promítala se v různých kontextech po celém světě. V roce 1991 získal Lytle za své výsledky v oblasti počítačové animace ocenění od počítačové fírmy IBM.

V roce 1995 přibral Lytle do party počítačového grafika Davida Crognala a vyprodukovali společně stereoskopickou hudební animaci pro firmu VRex, výrobce stereoskopických brýlí a projektorů. Oceněné video bylo nazváno Concerto in 3D, běžná verze nesla název Beyond the Walls.

V roce 1998 začali Lytle a Crognale pracovat na počítačové animaci pojaté jako „video album“, jež byla vydána na VHS v prosinci 2001, brzy poté také na DVD. Toto „video album“ obsahuje pouze původní hudbu a grafiku. Po dohodě s distributory bylo ještě vylepšeno po stránce zvuku i menu – a odteď lze již hovořit o Animusic, jak se firma dnes nazývá. DVD bylo vydáno pod názvem Animusic 1.

Další DVD, Animusic 2, vyšlo na konci roku 2005. V současnosti se připravuje třetí, které logicky ponese název Animusic 3.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace