Přejít na menu Přejít na obsah

Benátská! z jiného úhlu pohledu: rockeři z TaFantastiky na festivalovém pódiu

26. 7. 2015

Pearl Novinky

Uplynulý víkend (23.-25. 7.) se ve sportovním areálu ve Vesci u Liberce konal již 23. ročník festivalu Benátská!. Na třech pódiích vystoupili převážně domácí interpreti, zahraničními headlinery byli němečtí metallisté Helloween. Na line-up festivalu – a zejména na jeho páteční část – se však lze podívat také trochu jinýma očima: sešlo se zde několik vynikajících osobností české rockové scény, jež všechny zároveň také spojuje působení v divadle TaFantastika.

Kromě nich se na festivalu představily „kapely z Hanspaulky“ (Ivan Hlas trio, Krausberry, Yo Yo Band, Žlutý pes) i další domácí interpreti jako Michal Hrůza, Aneta Langerová, Marek Ztracený, Václav Neckář&Bacily, Wohnout, David Koller, Škwor, Doga či Lenny, český metal zastoupili Citrón, Vitacit a Salamandra, punku se přítomní dočkali při vystoupení kapel N. V. Ú. a Volant. Stále vitální Radim Hladík odehrál kvalitní vystoupení s Blue Effectem uvedené skladbou Má hra, kterou, jak sám připomněl, mladší generace zná spíše jako Magic Key od One T-Cool T. Velmi energický set odehráli Chinaski, kteří právem sklidili velký úspěch. „Retro párty“ obstarali američtí Village People, pro jejichž vystoupení nacvičovali diváci v průběhu dne tanec k největšímu hitu Y. M. C. A. Slovenská hudební scéna byla zastoupena Miroslavem Žbirkou, No Name, jejichž fanoušci zaplnili prostor před stage i široko daleko v jejím okolí, a kapelami Desmod či Paranoid.

Již v pátek 24. 7. v podvečer zahráli na hlavní Gambrinus Stage Arakain, tentokrát se „staronovou“ posilou Lucií Bílou, se kterou pro velký úspěch jarního turné pokračují ve společném vystupování na některých letních festivalech. S divadlem TaFantastika a jeho ne tak úplně tradičními muzikály bývalo vždy spojováno právě jméno Lucie Bílé jako spolumajitelky a představitelky mnohých rolí, ale to není vše – současný frontman Arakainu Jan Toužimský začínal před více než deseti lety své působení v divadelním světě právě na prknech TaFantastiky jako král Artuš v Excaliburu. „Arakaini“ začali svůj set v čistě pánském obsazení (Malá a ztracená, Marat, Adrenalin), následně Toužimský pozval na pódium Lucii Bílou (Cornouto, Dotyky, Satanica, Chyba lávky, Ztráty a nálezy) a sám se odebral do zákulisí, aby byl na závěr vystoupení povolán zpět za mikrofon k několika společným písním (Ty a já, Tygřice, Ďábelská hra). Lucie Bílá potvrdila, že je i v metalové oblasti stále v obrovské pěvecké i fyzické formě, také Honza Toužimský nešetří energií, ať už se jedná o zpěv či hru na kytaru. Nadšení fanoušci si svým provoláváním a skandováním vynutili přídavek, a tak se kapela vrátila na pódium a od pomyslného „mikrofonu společného a nerozdílného pro oba zpěváky“ se rozezněly ještě tóny Zimní královny a tradičního finále Apage Satanas.

Foto: Nicola Bernardová, facebook.com/nicola.rockphoto

Po vystoupení Arakainu byl už na vedlejší Fanda Stage rozjetý koncert Kamila Střihavky s jeho kapelou Leaders! (Petr Henych (git), Martin Ivan (bass), Štěpán Eliáš (key), Patrik Sas (dr)). Jejich set vyžadoval tu a tam možná trochu větší míru soustředění, než by mohlo být u běžné rockové kapely obvyklé, ale pozor, Kamil není „běžný rocker“ a netouží po prvoplánovosti. Možná i proto nebylo jejich vystoupení (trochu překvapivě) zařazeno na hlavní stage, přestože Kamil patří již léta do první ligy českých interpretů. Leaders! zahráli průřez Kamilovou hudební tvorbou včetně období s kapelou BSP a došlo i na „Vzdálenku“, tedy Zemi vzdálenou. Kamil dokonce písní připomněl své muzikálové působení – nikoli však svou životní roli Ježíše v Jesus Christ Superstar (Divadlo Spirála, později Hudební divadlo Karlín), ale protipól, tedy ústřední píseň Jidáše Jak ze sna procitám. Nesmíme však zapomenout, že Kamil vytvořil řadu muzikálových rolí právě v TaFantastice, za všechny jmenujme třeba krále Artuše v Excaliburu, Barona v Dámě s kaméliemi a Josefa Němce v Němcové!

Foto: Jan Pešek

Kdo zůstal u Fanda Stage až do konce vystoupení Kamila Střihavky&Leaders!, mohl ještě stihnout polovinu koncertu Stromboli, kteří tou dobou vystupovali na hlavní scéně. Toto bylo nejspíš jediným nedostatkem v dramaturgii pátečního večera a podvečera: fanoušci kapel a hudebníků spřízněných společným působením tak byli nuceni vybírat, kde touží být víc, a přebíhat mezi jednotlivými koncerty – Stromboli hrají pod pomyslnou taktovkou Michala Pavlíčka, který jest, jak známo, Kamilovým souputníkem z kapely BSP. Obnovení Stromboli zahráli kvalitní koncertní set, kterému vévodil vokál Báry Basikové. Vystoupení Stromboli bylo zařazeno na hlavní scénu (a tato kapela si to zaslouží!), přestože zrovna nedělají hudbu pro masy. Bára se představila ve vynikající hlasové formě, divák se nemůže ubránit dojmu, že právě toto je projekt, kde Bára může nejvíce ukázat své pěvecké kvality, a zejména v závěru koncertu jsme se v jejím případě dívali na interpreta, který je tak hluboce ponořen do hudby, jak se vidí opravdu jen málokdy. A pokud se díváme na letošní Benátskou po stránce „dostaveníčka někdejších členů TaFantastiky“, pak jsme u Stromboli na té nejlepší adreseMichal Pavlíček je symbolem TaFantastiky po autorské stránce (muzikály Excalibur, Dáma s kaméliemi, Dorian Gray...), Bára Basiková ztvárnila v tomto divadle nezapomenutelnou Markétu v Dámě s kaméliemi, vystupovala také v muzikálu Dorian Gray.

Stromboli. Foto: Miroslav Szabó, facebook.com/fotoatelierPhotoSTOREeu

Druhý den, v sobotu odpoledne, se na Fanda Stage se svou kapelou představil Václav Noid Bárta. Bárta byl od samého začátku svého divadelního působení také členem „party kolem TaFantastiky“ – připomeňme role v muzikálech Excalibur (Uther a Vortinger), Dáma s kaméliemi (Baron), Obraz Doriana Graye (James Vane) či Němcová! (Josef Němec), u níž je zároveň autorem hudby. Na Benátské! však vyrukoval se spoustou novinek – jeho kapela NOID nese sice stále stejné jméno, její personální obsazení se však až na frontmana zcela změnilo (v současnosti Jan Tulenko (git), Jakub Antl (bass), Štěpán Eliáš (key), Richard Scheufler ml. (dr)). S obnovenou sestavou připravují momentálně ve studiu nové album, které má vyjít v polovině září. Na Benátské! tak mělo koncertní premiéru několik nových písní, podle kterých se dá usuzovat, že se Bárta v současnosti přiklání k méně tvrdému rockovému stylu, než dělal doposud, pořádně „zahrozit“ však nezapomíná – na koncertě měly úspěch i starší skladby z předchozích desek. Ve své úloze frotmana rockové kapely není Václav Noid Bárta veřejnosti možná tolik známý jako ve svých muzikálových rolích, publikum však odcházelo velmi spokojené, jak bylo možno slyšet z ohlasů bezprostředně po koncertě, a mnohé dámy, z nichž některé slyšely kapelu NOID naživo vůbec poprvé, pak nadšeně čekaly u vstupu do zákulisí na společné foto.

Foto: Miroslav Chmela

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace