Přejít na menu Přejít na obsah

Blitz Union zahalení do červeného světla připomínají lidskému druhu pokoru

16. 4. 2021

Pearl Novinky

Blitz Union se opět výrazně hlásí o slovo se singlem Not Proud (To Be A Human Being). Obklopeni červeným světlem zpívají o ničivém vlivu lidského druhu....a opět nahánějí fanouškům mráz po zádech.

Zničíme všechno, čeho se dotkneme
Také někdy nejste zrovna pyšní na to, že patříte k lidskému druhu? Například když čteme o děsivém týrání zvířat (kauza psích zápasů pořádaných pubertálními dětmi v osadách teď hýbe Slovenskem). Blitz Union se v novém singlu Not Proud (To Be A Human Being) zamýšlejí nad dalším vážným tématem, jak jsme u nich již zvyklí. "Zničíme všechno, čeho se dotkneme," žaluje smutně zpěvák Mark Blitz v textu písně. Píseň ale obsahuje i trochu naděje, že člověk může být jiný, chovat se lépe než mnozí ostatní.

Směs s vyšším poměrem rocku
Po hudební stránce tentokrát namíchali EDM-rockoví Blitz Union směs s trochu vyšším poměrem rocku vůči taneční hudbě. Tím vytvořili menší protiklad k předchozímu singlu Plastic, který nedávno ještě navíc zremixoval renomovaný DJ Zardonic. Blitu Union pravidelně vyvažují tyto dvě složky své tvorby, vycházejí z rockové, kytarové muziky, ale na tento základ namotávají moderní, elektronické vlivy.

Klip v červené: barvě výstrahy i živočišné tkáně
Po výtvarně náročně provedených videoklipech Money-Crazy World, Human Robot a Plastic vsadili Blitz Union ve videu k Not Proud na zdánlivě jednodušší ztvárnění v podobě záběrů na kapelu. Jasnou symboliku však vidíme i zde - videoklipem se prolíná působivá červená barva, pomyslná výstraha, barva vykřičníku, barva syrového masa, vláken, která tvoří tkáň - lidskou, tkáň živočicha, v tomto jsme jednotní s jinými živočichy, člověk je také "druh zvířete", a i když se obvykle cítí zvířatům nadřazený, měl by si tuto pozici také zasloužit svým chováním. Jinak klesne na úroveň nižší než většina živých tvorů, kteří alespoň neplení více, než potřebují pro přežití.

Problémy světa zpracované "stravitelným" způsobem
Blitz Union jsou kapelou, kde se energická muzika spojuje s vážnějšími texty o problémech světa, které zpracovávají nikoli prvoplánově, ale způsobem, který je "stravitelný" a možná přiměje někoho z jejich příznivců k zamyšlení. Jestlipak se od nich někdy dočkáme veselého textu? To je asi protiúkol a možná to ani není účelem. Jejich tvorba každopádně sleduje určitou jednotnou linii a je za ní obrovské množství práce, což je u tak mladé kapely (věkový průměr je pod třicítkou) jedině obdivuhodné.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace