Přejít na menu Přejít na obsah

Blood Ceremony: inspirace na blížící se Halloween


Blížící se Halloween, u nás Svátek všech svatých, je minimálně v Americe neodmyslitelně spjat s čarodějnicemi a právě proto mi přijde velice vhodné si tento týden představit kapelu, která se ve své tvorbě věnuje čarodějnicím, rituálům plných černé magie a odkazům na zlatou éru hororových filmů. Po představení britských Fall of Efrafa a polských Tides from Nebula je tedy nejvyšší čas přivítat kapelu z kanadského Toronta – Blood Ceremony.

Navzdory tomu, že kapela vznikla v roce 2006, by se dala velice snadno zařadit někam do sedmdesátých let. Oficiálně jsou vedeni jako doom metalová kapela, ale sami o sobě mluví jako o flétnou zabarveném čarodějnickém rocku, což vystihuje kapelu asi nejlíp. Co si pod tím má ale žánrů neznalý posluchač představit? Geniální spojení prvků Black Sabbath s klávesami Jona Lorda a flétnou Iana Andersona z Jethro Tull. Ponuré kytarové riffy jsou doprovázeny překrásným zvukem Hammondových varhan, které jsou, často v rychlejších pasážích, vystřídány melodií hranou na příčnou flétnu.

Stačí se pomalu zaposlouchat například do úvodu skladby Witchwood z jejich posledního alba. Po prvních pár tónech se přidává mistrovsky zvládnuté sólo spolu s varhanami, které pak mluví samy za sebe a nepotřebují k sobě nikoho dalšího. Navozená atmosféra je pak vygradována do chytlavého riffu, kterým promlouvá zajímavý hlas zpěvačky a Alii O’Brien, která se stará nejen o zpěv se svým tvrdým ženským vokálem, ale také o hru na příčnou flétnu a výše zmíněné varhany. Do toho se na posluchače z textů vyřídí krvavé rituály uprostřed kouzelných hájů, ze kterých pak čiší nejen magie ale především výborná hudba. Spojení chytlavých melodií, možná pro někoho nezvyklých nástrojů, ženského vokálu a výborně napsaných textů si kapela právem žádá pozornost. A když nastane ta správná chvíle a kapela zrychlí, ozve se příčná flétna, máte pocit, jako by s kapelou hrál i sám velký Ian Anderson.

S takovouto žánrovou směsí byla kapela předurčena k úspěchu, který se poprvé dostavil v roce 2008 prostřednictvím první alba nazvaného prostě Blood Ceremony, které o tři roky později následoval druhý počin Living with the Ancients. Obě alba se dočkala nemalého úspěchu, a jak se můžeme dočíst, byla znovu vydána společností Metal Blade Records, která stála u zrodu kapel jako Slayer nebo Metallica. To samo o sobě stačí pro dobrou pověst. Za další významný milník se dá považovat například turné s doom metalovou legendou Electric Wizard v roce 2009 nebo vysoké ocenění jejich zatím posledního alba Eldritch Dark z roku 2013, které zařadil prestižní magazín Rolling Stone na šesté místo v žebříčku nejlepších metalových alb roku.

Zatím úplně posledním počinem, který má kapela na svědomí, je single z letošního roku Let it Come Down. Sympatické na kapele může být i to, že se drží celou dobu svého výborného stylu, neexperimentují, a zároveň se jim daří tvořit hudbu na stejně vysoké úrovni, jako na samém začátku. Nebo snad ještě lepší. Příští vystoupení této čarodějnické party v České republice si rozhodně nenecháme ujít.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace