Přejít na menu Přejít na obsah

Co vše nabídne dvacátý ročník Brutal Assault?


Před necelými dvěma týdny jsme vás pozvali na Masters of Rock, jejichž pořadatelé už zveřejnili nejen pěknou várku kapel, ale především headlinera celého festivalu, finskou kapelu Nightwish. Pozadu ovšem nezůstává ani Brutal Assault, který nabízí zase trošku jinou sortu tvrdé hudby. Tady je tedy malá ochutnávka toho, co nabídne jubilejní dvacátý ročník tohoto hudebního svátku.

Cradle of Filth

Britská black metalová formace působí na hudební scéně už od roku 1991 a do Česka se jednou za čas s oblibou vrátí. Tentokrát si vybrali právě krásné kulaté výročí Brutal Assaultu, na kterém by mohli s velkou pravděpodobností představit své album Hammer of Witches, které je naplánované na příští rok. Termín je plánovaný na jaro, ale znáte to. Kromě starých známých kousků přesahující tradiční black metal, bychom se tak mohli dočkat i nových kousků z dílny Daniho Filtha a jeho společníků. Tak schválně, bude Nymphetamine?

Kataklysm

Dalšími matadory mezi potvrzenými kapelami jsou kanadští Kataklysm. Tahle parta z Montrealu popisuje svůj styl jako „severský hyperblast“ vycházející především ze zběsilého tempa jejich původního bubeníka. I přes to, že kapela se podobně jako množství dalších, trošku odklonila od původního, skoro až chaotického stylu hraní, je pořád zárukou velice kvalitního death metalu. Jaké vystoupení si připraví pro Brutal Assault zůstává ve hvězdách, ale za nás můžeme říct, že se těšíme na jejich původní tvorbu. Něco tak líbivě chaotického jen tak nenajdete.

Sepultura

Nevěnovat se ve výčtu našich upoutávek této brazilské kapele, rovnou bychom mohli zavřít krám. Sepultura, která se z brazilských pralesů vynořila už v roce 1984, si našla všude po světě bezpočet fanoušků a je považována za jednu z nejvýznamnějších death a thrash metalových kapel devadesátých let. Její vliv na metalovou scénu je tak zcela nepopiratelný. I přes to, že původní dvojice zakladatelů už ve skupině nepůsobí, má na svém kontě brazilská formace třináct studiových alb a kdo ví, třeba se v josefovské pevnosti pochlubí něčím novým.

Kreator

Máme black, máme death, teď to chce ještě trošku pořádného thrash metalu. Kreator jsou jednou z německých thrashových klasik a občas jsou i považování za jedny z průkopníků některých death metalových prvků. Kapela, která vznikla už v roce 1982, nicméně ve svých začátcích nesla jméno Tormentor a hrála víc speed metal než cokoliv jiného, a teprve na konci devadesátých let, po experimentování s industrial nebo gothic metalem, si našla svůj thrashový zvuk, který si drží do dnes. Pokud tedy pro vás není ani pološílený Dani Filth, ani neuvěřitelně zběsilá parta Kataklysm, Kreator jistě přijdou vhod.

Agalloch

Zajímavým prvkem festivalu by mohla být i americká metalová kapela Agalloch, která vznikla v americkém Portlandu v roce 1995. Na první pohled by se mohlo zdát, že kapela příliš tvořivá není, pět studiových alb není moc, ale jestli to něčím vynahrazuje, je to kvalitou hudby. Kombinace nejrůznějších metalových podžánrů jako doom, black nebo progressive, nabízí zajímavou zkušenost pro nováčky. Co s sebou kapela přiveze je velice patrné, protože letos jim vyšlo jejich páté studiové album The Serpent & the Sphere, které se ve většině případů dočkalo velmi vysokého hodnocení. Tady je malá návnada.

Winterfylleth a další

Poslední kapelou, kterou si z první várky blíž představíme, bude britská kapela Winterfylleth, což ve staroangličtině znamená říjen, ale těžko takhle v říjnu uzavřít text něčím symbolističtějším. Kapela vznikla až (ve srovnání s ostatními) v roce 2007 a do dnešního dne má na svém kontě čtyři studiová alba. Z anglického undergroundu se jim podařilo během sedmi let vypracovat na celosvětově známou kapelu, která si své posluchače bez problémů najde. Aby toho nebylo málo, mají za sebou už i zkušenosti s některých větších festivalů a jejich nejnovější počin The Divination of Antiquity vyšel právě teď,  říjnu. Jako doplnění klasickým kapelám jsou tihle britští black metalisté rozhodně dobrou volbou.

Mimo to se můžete těšit ještě na australské Be’lakor, Benigthed, Decapiteted, Dead Congregation, německé Excrementory Grindfuckers, Krisiun doprovázející brazilské kolegy ze Sepultury, americké Nuclear Assault nebo norskou kapelu Sarke. Na úvod celkem solidní výběr, co říkáte?

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace