Přejít na menu Přejít na obsah

ČR díky Gabriele Gunčíkové poprvé ve finále Eurovize

11. 5. 2016

Pearl Novinky

Poprvé v historii má Česká republika zástupce ve finále Eurovize! Gabriele Gunčíkové se podařilo prolomit prokletí, které si naše země s sebou nesla od začátku své účasti, a s písní I Stand od autorů Christiana Schneidera, Aidana O'Connora a Sary Biglert postoupila v úterý večer do finále.

Do finále se kromě ní dostali zástupci Ázerbajdžánu, Ruska, Nizození, Maďarska, Chorvatska, Rakouska, Arménie, Kypru a Malty. Gabriela Gunčíková potvrdila tak ohlasy z řad novinářů i odborníků, které o letošní české zástupkyni kolovaly již během zkoušek: že nás letos finále nemine. Pokusme se nyní shrnout, co vše stojí za tímto jejím prvním velkým úspěchem v soutěži.

Gunčíková skutečně má hlas evropského formátu, zpěv studuje v USA pod vedením renomovaného hlasového pedagoga Kena Tamplina. V posledních letech měla možnost sbírat nemalé mezinárodní profesní zkušenosti jako členka Transsiberian Orchestra a projektu Rock Meets Classic. Je třeba připočíst také její cílevědomost, se kterou jde již od středoškolských let za svým snem, a v neposlední řadě na pódiu dobře vypadá i působí.

Důležitá je ale i píseň, se kterou interpret přichází. Píseň I Stand, kterou Gabriela představila, je epickou baladou, nejpovedenější částí je nejspíš sloka, která hudebně evokuje určité tajemno. Píseň jinak zcela konvenuje formátu Eurovize - balady zde obvykle mívají úspěch, píseň není příliš tvrdá, ale ani sladce ulepená. Tento charakter písně ve spojení s výrazným hlasem Gunčíkové a jejími mezinárodními zkušenostmi jsou pravděpodobně těmi nejdůležitějšími faktory, které vynesly České republice první finálovou účast.

 

Co dodat závěrem? Snad jen - finále se vysílá 14. 5. ve 21:00 na ČT1, nezapomeňte se dívat a držet palce!

*

Gabriela Gunčíková se narodila 27. 6. 1993 v Kroměříži, pochází z Jankovic. Do povědomí posluchačů se dostala v roce 2011 druhým místem v soutěži Česko-Slovenská SuperStar. Po soutěži následovaly koncerty po celé České republice, velkou ctí bylo pro rockově založenou Gabrielu zajisté také vystoupení s metalovou legendou Arakain.
Po vydání dvou desek hledala Gabriela Gunčíková svou budoucí hudební cestu, o které předem věděla, že nebude prvoplánová a podbízivá. Nakonec zakotvila v USA: se svým hlasem pracuje pod vedením slavného pedagoga Kena Tamplina a absolvovala dvě turné s formací Transsiberian Orchestra. V současné době se věnuje sólové hudební kariéře.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace