Přejít na menu Přejít na obsah

DJ Orbith: Nikdy jsem ze sebe nedělal šaška tím, že budu hrát něco, co je IN


Byl  jsi pionýrem Electro soundu v České republice a to v době, kdy scénu ovládalo Techno. Byla to plavba proti proudu za cílem prosazení  nového hudebního žánru. Osobně považuji Electro, za jeden z nejlepších žánrů elektronické scény.

Jaké to bylo, přijít s něčím novým, pro rodáka z Brna, které bylo ve své době považováno za techno velmoc a možná tomu je tak dodnes?
 
Docela zajímavá otázka, po tolika letech. Tenkrát jsem byl hodně ovlivněn německou taneční scénou a dá se říct, že jsem jí ovlivněn po celou dobu mého hraní. Každopádně tenkrát pro mne byl největší inspirací DJ Hell a jeho label Gigolo records. Situace v Brně byla v mém případě velice těžká, jelikož jsem hrával jen na menších klubových akcích, nebo na Apokalyspe. Jinak nikde, ale paradox té doby je ten, že jsem o to víc začal hrávat v Praze a okolí. A to mě prospělo v rámci mého rozvoje popularity. Takže jsem za to v podstatě s odstupem času velice rád. A ti lidé kteří mě to tady znepříjemňovali, jsou v dnešní době moji přátelé. 

 

Kdo nebo co bylo tím zásadním impulsem, který tě přiměl hrát Electro?

Aleš Bleha, když mě půjčil do auta CD mix Dj Hella :) 

Napadlo tě na začátku tvého rozhodnutí, že tě tento krok vyšvihne na špici oblíbenosti? Jak ty jsi vnímal reakce publika a jaké vůbec byly?

Možná to v dnešní době bude znít dost amatérsky, ale nikdy jsem ze sebe nedělal šaška tím, že budu hrát něco, co je IN a budu si na tom stavět marketing. Hraji to co se líbí mě a když to dokáži předat i lidem na párty, tak mě to neskutečně těší. Reakce publika byli většinou úžasné, takže jsem si to maximálně užíval.

Pamatuji si několik nezapomenutelných setů, ve tvém podání, a musím přiznat, že pro mě jsi se stal velkým vzorem. Ale zajímalo by mě co se stalo? Nastalo období, kdy Orbith jakoby zmizel do ústraní, proč?

Pro mě tohle na co se ptáš skončilo někdy v roce 2003. To co nastalo potom mě úplně přestalo bavit. Jakoby se vytratila ta úžasná atmosféra, která před tím panovala. Aktuálně je hudební směr na velkých partyes dost komerční a to já v žádném případě nebudu hrát. Je mě to odporné a raději nežli hrát tohle disco, tak to raději budu každý den o 2 hodiny déle v práci. Aktuálně mám pořád plný diář, ale hrávám většinou v klubech a jednou za čas na nějaké větší akci, Apokalypsa, Mácháč atd. Musím se smát, protože si myslím, že na Apokalypse jsem 100% nejdéle hrající český dj ☺ 

Byl jsi obsazován do předních časů na Main Stage, dle mého názoru, nejlepšího festivalu Summer of Love, který se u nás vůbec kdy konal. Co pro tebe znamenal tento festival?

Byla to moje srdcovka. Hlavně v roce 2002, kdy jsem hrál na Main stage po Green Velvetovi. V jednu hodinu ráno, pro 5.000 lidí, nedá se to popsat. Byl to pro mě vrchol celého mého působení, na tomto festivalu. Vždycky jsem se na hraní na tomto festivalu neskutečně těšil. Málo kdo ví, že jsem hrával vždy dva sety. Jeden odpoledne čistě electro a večer spíše do techna, když už bylo hodně lidí.

Summer of Love, byl velmi podařeným dítkem Aleše Blehy. O spojitosti tebe a Aleše, se toho napsalo spousty. Mě by ale zajímalo, kdo byl pro tebe Aleš Bleha? 

Aleš byl fajn. Jsem přesvědčený, že mě v jednu dobu hodně pomáhal a bez něj bych asi určitě nebyl tam, kde jsem. Ale byl svůj a na to si myslím dojel…

Je podle tebe dnes v ČR festival, který dokáže SoL konkurovat?

Jediný festival, který do dnes funguje, je Mácháč. V tomto případě nemůžeme nic srovnávat, jelikož ta doba už je dávno pryč. Nicméně jsem za něj rád, protože když na tento fesťák přijde 10.000 lidí, tak určitě někdo z nich zajde i na jinou stage, než tu hlavní, kde se hraje disco. Tím pádem máš šanci oslovit nové posluchače taneční hudby.

Jak hodnotíš hudební produkci dnešní doby? Osobně mám pocit, že se všichni chytli na jeden háček, který je táhne.

Mě se produkce dnešní doby teda líbí moc. Je spousta nových producentů, kteří dělají úžasnou hudbu. Takže za mě maximální spokojenost.

Co považuješ za svůj největší úspěch a naopak, co by jsi nejraději vymazal?

Hahaha, úspěch je to, že jsem se před 19 lety postavil za gramofony na party a hraji do dnes. To je naprosto úžasný. Nevymazal bych nic ☺

Děkuji za rozhovor Aleši a budu se těšit zase někdy příště.

Samozřejmě :-)

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace