Přejít na menu Přejít na obsah

Dušan Neumann o Kenu Hensleym: Pusťte diváky dovnitř, zvukovku udělám před nimi

17. 11. 2020

Pearl Novinky

Začátkem listopadu nás všechny nepříjemně překvapila zpráva o úmrtí klávesisty a skladatele Kena Hensleyho, někdejší výrazné osobnosti Uriah Heep. U nás ho osobně znal Dušan Neumann, majitel olomouckého klubu Bounty Rock Cafe a pořadatel kulturních akcí. Právě jeho jsme požádali o krátký rozhovor o slavném muzikantovi, kterému dokonce pořádal několik koncertů. Dušan je pochopitelně zprávou o Hensleyho odchodu velmi zarmoucen, zároveň ale vzpomíná i s úsměvem a pochopením na některé historky, které se v rockovém zákulisí občas stávají.

Kde a kdy jste se s Kenem Hensleym setkal poprvé? 
S Kenem jsem se poprvé setkal v roce 2012, kdy jsem ho pozval na druhý ročník festivalu Bounty Rock Cafe Open Air. Vše domluvil můj kamarád Jirka „Ozzy“ Kubík, který již bohužel není mezi námi a se kterým jsem pořádal hodně koncertů. Na festivalu, který byl dvoudenní, vystoupil Ken jako headliner v sobotu společně s norskou kapelou Live Fire. V pátek byla hlavní hvězdou Američanka Beth Hart, která do ČR tenkrát přijela poprvé.

Jaký byl Ken Hensley jako účinkující umělec? Měl například nějaké speciální požadavky? 
Ken byl vynikající muzikant a zpěvák a všichni fanoušci ho milovali. V zákulisí ale někdy uměl vylítnout, že zruší koncert, a to kvůli drobnostem jako přetáhnutí vystoupení předchozí kapely. Naštěstí pak vychladnul a odehrál fantastický koncert.
V roce 2014 jsme s Ozzym chtěli udělat jeho sólový koncert v Bounty. Nakonec jsme to museli pro velký zájem přesunout do Divadla na Šantovce. Po koncertě jsme se měli přesunout do Bounty, kde měla proběhnout autogramiáda. Ken v divadle potřeboval delší kabel od kytary, který byl však k sehnání nejdříve do půl hodiny. Opět přišel s tím, že nevystoupí, Ozzy už myslel, že bude muset koncert rušit. Kvůli fans již sroceným před divadlem jsem šel za Kenem do šatny a začal mu rázně vysvětlovat, že to je velký průšvih a není to k fanouškům fér. Ken ale zareagoval skvěle – řekl, že máme pustit dovnitř diváky a že zvukovou zkoušku již udělá před nimi. A když scházel ze schodů, už to byl zase ten přívětivý Ken. Koncert byl nakonec úžasný, jen autogramiáda se ve finále nekonala. A po vystoupení si Ken přál odvézt z Olomouce do Prahy, aby tam mohl v klidu v na hotelu sledovat závody Formule 1.

Ovlivnili vás Uriah Heep? Poslechnete si rád jejich hudbu? 
„Uriáše“ jsem vždy miloval. Na jejich prvním koncertě jsem byl již za komunistů v Ostravě. Tuším, že v roce 1988.

Jak vnímáte Hensleyho kariéru po odchodu od nich? 
Kena jsem měl vždy nejraději ze všech členů Uriah Heep. Líbila se mi i jeho sólová tvorba. On patří k největším osobnostem rockové historie. Ty historky samozřejmě již dnes beru pouze s úsměvem a jeho smrt mě velmi zasáhla.

Ptala se: Sylva Kaplanová, foto: Miloš Hlaváček

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace