Přejít na menu Přejít na obsah

Festival Dvořákova Praha zahájí v pondělí Česká filharmonie v čele s Jiřím Bělohlávkem

5. 9. 2014

Redakce Novinky

Na dvě desítky koncertů oslavujících genia našeho největšího skladatele nabídne již od příštího týdne mezinárodní hudební festival Dvořákova Praha. V podání předních zahraniční i domácích hudebníků zazní Dvořákovy ikonické kusy i téměř zapomenutá díla. Program neopomíjí ani další slavné skladatele, důstojné místo v něm tak zaujímají velikáni světové hudby 17. až 20. století, od W. A. Mozarta po Arvo Pärta.

V čistě Dvořákovském duchu se ponese slavnostní zahajovací koncert v pondělí 8. září. Návštěvníci koncertu se po 20:00 stanou svědky novodobé světové premiéry Dvořákova Slavnostního zpěvu v podání Pražského filharmonického sboru se sbormistrem Lukášem Vasilkem. Následně Česká filharmonie v čele s Jiřím Bělohlávkem a sólistou večera, mladým talentovaným virtuosem a koncertním mistrem orchestru, Josefem Špačkem, přednesou Dvořákův Koncert pro housle a orchestr a moll. Večer uzavře mistrova Symfonie č. 3 Es dur.

Úcta k odkazu Antonína Dvořáka je jedním ze základních stavebních kamenů festivalu. Už v předvečer slavnostního zahájení, v neděli 7. září, se tak uskuteční další z výprav Po stopách Antonína Dvořáka. Tentokrát bude připomenuto místo Dvořákova mladí Zlonice u Slaného, kde přímo v tamním kostele zazní od 17:00 zřídka uváděná Dvořákova první symfonie c moll "Zlonické zvony". Opus přednese soubor Musica Florea pod vedením Marka Štryncla s použitím autentických dobových nástrojů. U příležitosti festivalové ouvertury bude vyhlášen i laureát prestižní Ceny Antonína Dvořáka pro rok 2014, udělované festivalem Dvořákova Praha za celoživotní přínos v popularizaci díla Antonína Dvořáka a české hudby ve světě.

Na sedmém ročníku festivalu Dvořákova Praha se mohou návštěvníci až do 22. září těšit na výlučné světové orchestry, jako Izraelská filharmonie v čele se Zubinem Mehtou, Velký symfonický orchestr P. I. Čajkovského nebo elitní výběr členů Vídeňské a Berlínské filharmonie, Komorní orchestr Vídeň-Berlín. Hvězdným sólistům vévodí klavírista Krystian Zimerman, podle mnohých nejvýznamnější klavírista současnosti, který v Praze nevystoupil dlouhých 33 let, či fenomenální houslový virtuóz Vadim Repin. Ostře sledovanou mezinárodní událostí je světová premiéra první Dvořákovy opery Alfred, která bude v Rudolfinu 17. září nahrána a následně vydána na CD.

„Respektujeme hudební tradice, ale nechybí nám chuť vyšlapávat nové cesty. Snažíme se přitáhnout mladé posluchače a děti způsoby, které je mohou zaujmout. Stavíme vedle sebe největší interpretační osobnosti dneška i mladé talenty na začátku kariéry,“ vysvětluje umělecký ředitel festivalu Marek Vrabec. Letošní novinkou je dopolední Nedělní matiné v duchu vídeňsko-pražského klasicismu, které nabídne díla spjatá s Prahou období klasicismu, skladby Mozartovy, Dusíkovy a Myslivečkovy v podání tělesa Concerto Köln a skvělého hráče na kladívkový klavír Andrease Staiera. Návštěvníci nádavkem zakusí také Sacher dort o přestávce. Na koncert je možné využít vstřícné nabídky rodinného vstupného.

O necelý týden později Rodinný den změní v sobotním odpoledni okolí Rudolfina ve veselé hřiště plné barev a tónů, aby v podvečer pozval děti i rodiče na skvělou show A Little Nightmare Music fenomenálního dua hudebních komiků Igudesman & Joo. Po celou dobu konání festivalu bude v Rudolfinu také přístupná výstava Antonín Dvořák v komiksu Renáty Fučíkové. V programu má nově také místo debutový Den D, na který mohou do Rudolfina vyrazit všichni v oděvu, v němž se cítí dobře, a užít si koncerty nadějí světového klavíru Jana Lisieckiho a sester Naughtonových. Na juniorské publikum myslí pořadatelé i Klubem mladých, jehož členové mohou za symbolické vstupné 100 Kč zhlédnout vystoupení největších festivalových hvězd.

Za pozornost stojí i fakt, že již takřka vyprodaný závěrečný koncert Izraelské filharmonie se Zubinem Mehtou 22. září budou přenášet živě Česká televize i stanice Vltava Českého rozhlasu. Kdo chce zažít festivalovou atmosféru, může zavítat před Rudolfinum, kde bude koncert promítán na velké LED obrazovce. Přenos doplní projekce dokumentárních ohlédnutí za minulými ročníky Dvořákovy Prahy.

Ještě před zlonickou ouverturou zvou pořadatelé v sobotu 6. září na neformální festivalovou ochutnávku „To nejlepší z Dvořáka“ na farmářských trzích na pražské Náplavce, která potěší dvořákovskými melodiemi vyznavače kvalitních potravin.

                                                                       

 

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace