Přejít na menu Přejít na obsah

Havířovské slavnosti nabídly opět báječný program, předčasně je však ukončil pád kolotoče


Havířovské slavnosti proběhly ve dnech 2. a 3. září a nabízely tradičně skvělý program s těmi největšími českými hudebními esy a zahraničními kapelami Gotthard nebo Bastille. V sobotu však vystoupení stihly odehrát jen dva účinkující, neboť se stalo něco, co opravdu nikdo neočekával ani v těch nejčernějších snech. 

Slavnosti totiž předčasně ukončila nešťastná událost. Na přilehlém prostranství u sportovního areálu se zřítil řetízkový kolotoč a na místě bylo 17 zraněných. Naštěstí většina z hrůzně vypadající pohromy vyvázla bez těžších zranění. My se však pojďme poohlédnout za příjemnějšími okamžiky letošního ročníku, který byl i přes svoje sobotní zrušení díky pátečnímu programu mimořádně silný. Pátku dominovali převážně slovenští umělci a dvě velké hvězdy, kapely Gotthard a Bastille. 

Program nakopla populární košická kapela No Name a její lídr Igor Timko vystřihl poklonu pořadatelům za to, že každoročně zvládnou slavnosti v takovém rozsahu a s tak unikátním programem. A má zajisté pravdu. Igor se se svou kapelou do Havířova rád vrací a na pódiu si celý koncert moc užíval. Dokonce zvládl ještě jedno milé gesto, aby poděkoval všem Havířovanům. Pod jeho riflovou bundou se totiž skrývalo triko s nápisem Havířov, a tak sklidil obrovský potlesk a jásot. 

Opravdovou známkou punku bylo vystoupení kapely Visací Zámek, která letos slaví 40 let své existence. A my jsme si tak poslechli jejich zásadní songy a musíme uznat, že týpci jsou to opravdu veselí. Nejvíc nás však pobavil kytarista Michal Pixa a jeho grimasy, které směřoval všem přítomným fanouškům a novinářům. Díky nim opravdu oživil rozmanitost námi pořízených fotek. Úžasným hudebním zážitkem jsou pro nás toto léto koncerty legendární Tublatanky, která zazářila i v Havířově. Kapela letos slaví 40 let od založení, ale pánům to stále šlape jako zamlada. 

Jedním ze zahraničních hostů byla švýcarská hard rocková kapela Gotthard, která předvedla nadupanou show. Ta byla zakončena jejich velkým hitem Heaven, jehož tóny si pobrukovali všichni přítomní. Pak už přišli na řadu Bastille, kteří patří ke světové špičce a dostat takovou kapelu do Havířova není vůbec jednoduché. Fantastická futuristická show odstartovala písní Stay Awake? a byla doplněna o různé projekce na LED obrazovce, které dokreslily atmosféru celé show a přímo vás do ní vtáhly. Zazněly i známější písně jako Things We Lost In Fire, Laura Palmer, Of The Night, Shut Off The Lights a koncert vygradoval tím největším hitem Pompeii. Frontman Dan Smith několikrát během koncertu využil své apartní lehátko, které měl připravené na stupínku na pódiu, a rozvalil se na něj. Chvíli jsme show pozorovali také z velkého kola, které dominovalo celému areálu, a musíme konstatovat, že se tímto vystoupením pořadatelům opět povedl husarský kousek. 

Sobotní den odstartoval slovenský umělecký soubor Lúčnica a všechny přítomné pány zaujaly na pódiu se střídající krásné dívky oděné do krásných krojů. Hned po nich nastoupili rockoví Desmod, po jejichž koncertě oznámil moderátor Petr Rychlý onu smutnou novinu: "Je nutné ztlumit podkresovou hudbu a celou produkci, aby se mohly za pódiem domlouvat záchranné složky, neboť spadl kolotoč." Program měl pokračovat koncerty We Are Domi, Lucie Bílé a kapel Slza, Wanastowi Vjecy a Kabát. Primátor statutárního města Havířova však kolem 16:30 oznámil se slzami v očích, že bude celý program slavností ukončen. A není se čemu divit. Kdo by se chtěl veselit, když si představil, že na kolotoči mohlo být jeho dítě? Pro pořadatele toto muselo být velice nelehké rozhodnutí, ale všichni ho plně respektovali a je nutné dodat, že to bylo opravdu to jediné správné rozhodnutí. 

Přejeme pořadatelům pevné nervy a hodně sil a štěstí do dalších ročníků, ať už budou s kolotoči nebo bez nich. A budeme se těšit opět za rok, protože by bylo smutné přijít o jednu z největších hudebních akcí široko daleko. 

Text: Milan Papežík, Petr Bernatík
Foto: Milan Papežík

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace