Přejít na menu Přejít na obsah

Herbie Hancock přiveze do Brna skvělou kapelu

11. 9. 2014

Redakce Novinky

Čtrnáctinásobný laureát ceny Grammy Herbie Hancock potvrdil, že 29. listopadu přijede do Brna s hvězdnou kapelou. Společně s proslulým americkým klavíristou v hale Vodova zahraje Vinnie Colaiuta, bubeník Franka Zappy či Stinga. Další Hancockův spoluhráč basista James Genus se zase může pochlubit spoluprací s Grammy ověnčeným Michelem Camilem. Čtvrtý do party, kytarista a zpěvák Lionel Loueke vystupuje po boku celé plejády špičkových jazzmanů, kromě samotného Hancocka třeba s Avishaiem Cohenem či charismatickou Esperanzou Spalding.

Smyslem pro napětí se legendární klavírista Herbie Hancock proslavil ve světě hudby, ale talent pro drama má i jeho management, který složení jeho doprovodné kapely dlouho tajil. „Máme obrovskou radost, že konečně můžeme potvrdit nejsilnější možnou sestavu Hancock-Colaiuta-Genus-Loueke. Myslím, že nic lepšího si ani nelze přát a návštěvníci koncertu se můžou těšit na skutečně silný zážitek,“ uvedl umělecký ředitel festivalu JazzFestBrno Vilém Spilka.

Kromě fenomenálního hráčského talentu a šestého smyslu pro hudbu Hancockovi neschází ani cit pro výběr spoluhráčů. Klávesový mág a milovník luxusních pian Fazioli se totiž dlouhodobě obklopuje těmi nejschopnějšími a nejzajímavějšími hudebníky, které současná scéna nabízí. Patří mezi ně i bubenické trumfové eso Vinnie Colaiuta, dlouholetý klíčový spolupracovník Franka Zappy, Stinga či Joni Mitchell. Colaiuta dělí svůj čas mezi světová turné se zářícími osobnostmi pop music i jazzu a studiovou práci pro nejvýznamnější producenty dneška. S Hancockem mimo jiné nahrál v roce 2008 desku River: The Joni Letters ověnčenou cenami Grammy včetně té nejzásadnější za nahrávku roku.

Basista James Genus pravidelně září v kapele v jedné z nejpopulárnějších světových televizních show Saturday Night Live a v mezičase si odskakuje na turné s proslulými jazzmany. Jeho hudební společnost vyhledávají třeba Michel Camilo, Boba James, Dave Douglas nebo Terence Blanchard. Kytarista, zvukový kouzelník a zpěvák Lionel Loueke pochází z afrického Beninu a tradici africké hudby neopakovatelně vpašovává do jiných hudebních kontextů včetně jazzového. Kromě Hancockových projektů jej nejčastěji můžeme vidět po boku Esperanzy Spalding, Gretchen Parlato či s vlastním triem.

Anoncované složení kapely slibuje energickou hudební nálož s využitím akustických i elektrických nástrojů. Herbie Hancock je znám schopností překračovat a míchat styly a podobně i jeho koncertní repertoár spojuje materiál ze všech úspěšných období jeho plodné kariéry. Hancockovým vystoupením nikdy nechybí moment překvapení. Jeho objevitelský naturel a ochota v hudbě riskovat jsou pověstné a zajistily mu místo mezi nejzásadnějšími hybateli hudby posledních pěti dekád.

Herbie Hancock

Letos čtyřiasedmdesátiletý Herbie Hancock je nedílnou součástí jazzových dějin již od roku 1960. Jako člen jedné z nejvlivnějších jazzových kapel historie, druhého kvinteta Milese Davise, se Hancock stal jedním z průkopníků jazzové avantgardy. Jeho nahrávky ze 70. let (mj. s kapelou Headhunters) kombinovaly elektrický jazz, funk a rock do netradičního a neopakovatelného stylu, který dodnes ovlivňuje soudobou hudbu. Album Future Shock z osmdesátých let předznamenalo Hancockův vpád na území elektronické taneční hudby a nabídlo hned několik hitů včetně skladby Rockit. Ve stejném období pokračoval ve spolupráci s akustickou kapelou VSOP, který zahrnoval spoluhráče z kapely Milese Davise, Waynea Shortera, Rona Cartera a Tonyho Williamse.

Hancock získal Oscara za hudbu k filmu Round Midnight a čtrnáct cen Grammy, včetně té nejzásadnější za album roku pro nahrávku River: The Joni Letters a dvou cen Grammy v roce 2011 za CD Imagine Project. Mnohé jeho skladby včetně Canteloupe Island, Maiden Voyage, Watermelon Man a Chameleon, se staly moderními standardy a zásadně ovlivnily všechny styly moderní hudby. Hancock se za svoji mimořádně plodnou kariéru v ČR objevil doposud jen dvakrát - poprvé to bylo v roce 1986 na tehdejším režimem tolerovaném Mezinárodním jazzovém festivalu, podruhé na Pražském jaru v roce 2005.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace