Přejít na menu Přejít na obsah

Kytarové efekty a legenda jménem Boss MT-2


Téměř od vzniku elektrických kytar koncem 30. let umělci hledali způsob, jak si upravit zvuk svých hudebních nástrojů. Rozmanitost těchto experimentů sahala od malých vestavěných efektů přímo v kytaře až k externím efektům o velikosti třeba skříně. Velmi oblíbenými a hlavně praktickými při koncertě se ale staly podlahové efekty, které šlo ovládat pomocí sešlápnutí pedálu. Své vlastní pedály si tvořilo mnoho známých umělců jako Jimi Hendrix nebo Curt Cobain.

Vznikl tak nový trh a mnoho firem využilo příležitosti. Velmi úspěšnou se stala například japonská značka BOSS. Mnoho kapel využívalo možnosti spolupráce s těmito výrobci při tvorbě specifických pedálů, konkrétně BOSS je znám svojí dlouholetou spoluprací s Metallicou. To se samozřejmě podepsalo na jejich výrobcích.

Troufám si říct, že jejich nejznámějším počinem bylo v 90. letech vytvoření série pedálů na zkreslení zvuku do stylu metalu. Mnozí již určitě tuší, že je řeč o již legendárním efektu s názvem MT-2, neboli Metal zone. Spolu s ním, BOSS vydal ještě dalších 7 verzí pedálu (Distortion, Heavy Metal atd.). Všechny krabičky sdílely stejný rozměry a lišily se krom zvuku pouze jen grafickým vzhledem. Tyto pedály včele s MT-2 se staly ikonou tvrdší hudby do dnes. MT-2 používají velikáni jako Dan Donegan (Disturbed) či Pat O’Brien (Cannibal Corpse). Já sám také vlastním tento pedál a s velikou oblibou na něj hraju vypalovačky jako například právě Seek and Destroy od zmíněné kapely Metallica.

Tento pedál, jako většina věcí od BOSS, je snad nezničitelný. Má celokovovou konstrukci a běžným používáním, šlapáním a točením se snad nedá poškodit. Jeho životnost se opravdu dá měřit na generace. Můžete ho omlátit klidně kytarou a efekt vám bude stále hrát.

Pedál má celkem 6 ovladačů, takže disponuje docela širokou možností nastaveníMT2 barevného spektra. Přes tranzistorové kombo má zvuk dost silný distortion, řada lidí může říct, že má až řezavý zvuk. Nicméně stačí si chvilku pohrát s nastavením. Přes lampu je zvuk samozřejmě trochu jinde. Největší výhodou MT-2 ale považuji, že se správným nastavením lze na výstupu získat pevný metalový zvuk na jakémkoliv nástroji včetně prkna na žehlení, koštěte a rádia.

Setkal jsem se s mnoha lidmi, co na efekt nadávali. Většinou to je ale proto, že ho neumí nastavit. Nedoporučuji nikdy dávat distortion na maximum, prostě výšky na doraz nedávat. Velice záleží na nastavení středového equalizeru. Obecně se z pedálu dá dostat hlavně velmi agresivní a ostrý zvuk, který nelze moc ohýbat. 

Efekt je sice o pár korun dražší než podobné krabičky od konkurence, ale ta výhoda použitelnosti na jakémkoliv nástroji daleko přesahuje jeho cenu. Je tedy opravdu výhodný pro amatérské a začínající hudebníky, kteří si tak jako kdysi já chtějí užít akceptovatelný zvuk na 10W tranzistorových kombech v paneláku. Navíc vám garantuji, že až se vám efekt za několik let ohraje, problém s jeho prodejem mít díky odolnosti a popularitě nebudete.

 

MT2

 

 

 

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace