Přejít na menu Přejít na obsah

LOVE PARADE - legendární festival aneb Smutná hudební pouť


Mezi příznivci elektronické muziky snad neexistuje nikdo, kdo by neznal pojem Love Parade. Byl to svátek celé techno scény a neexistoval snad nikdo z příznivců tohoto žánru, kdo by alespoň na malou chvíli nezatoužil, stát se jeho součástí a užít si jeho nenapodobitelnou atmosféru.

Vše začalo v Německu v roce 1989, jako spontální akce zhruba 150 účastníků, která od německé vlády získala statut politické demonstrace. Zrodil se tak nápad, pro každoroční opakování akce, které se účastnilo stále větší množství lidí. Desítky kamionů, naložených zvukovou aparaturou pravidelně putovali středem Berlína, až do nočních hodin, kdy se účastníci rozprchli do okolních klubů města. Za ,,duchovního otce” celé akce je považován Dr.Motte (pseudonym).

V roce 1999 tuto mega párty navštívilo rekordní množství tanečníků z celého světa. Hovoří se o 1,5 milionu zůčastněných. Love Parade se stala nejznámnější kulturní akcí tohoto zaměření na celém světě. Její konání mělo i velký hospodářský přínos pro město, ale čelila i stále narůstající kritice občanů, na její pořádání. Jelikož byla označována statutem demonstrace, tak veškeré úklidové práce zajišťovalo právě město, které bylo návštěvníky hojně znečišťováno a ničeno. Ročník 2003 odstartoval dvouletou odmlku, kdy byla akce zrušena. 

 

V roce 2006 se pak v Berlíně konala Love Parade naposled a s mnohem obsáhlejším žánrovým zaměřením a návštěvností 1.2 milionu lidí. Akce se pak v roce 2007 konala v Essenu a o rok později 2008 se přemístila na rychlostní silnici B1 v Dortmundu, kde padl nový rekord návštěvnosti, kdy se akce zůčastnilo okolo 40 kamionů a 1.6 milionu lidí. Ročník 2009 byl opět zrušen. Love Parade učinila svůj poslední návrat v roce 2010 ve městě Duisburg. 

Tento ročník se zapsal do historie hudební scény černou nesmazatelnou tečkou. Organizátoři tentokráte nedokázali zajistit bezpečný průběh akce. Důkazem toho byly tragické následky, které tak poznamenaly statisíce, nejen zůčastněných příznivců, této fenomenální kultury. Love Parade 2010 si vyžádala 21 lidských životů a 341 zraněných účastníků, kteří se stali obětmi davové paniky, vzniklé z nedostatku přístupových cest, do areálu konání akce.

Následně bylo 10 lidí obviněno německou justicí pro zabití z nedbalosti. Tito lidé byli z řad pořadatelů a zaměstnanců vedení města. V roce 2012 proběhl pokus o znovuobnovení akce pod názvem B-paráde. Neni jisté, zda vůbec ještě někdy budeme moci vidět kamiony s tisíci tanečníků, kteří za zvuku sound systémů brázdí ulice měst, škoda… někdy možná.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace