Přejít na menu Přejít na obsah

Návrat roku: Kelly Family opět spolu na tři koncerty ve Westfalenhalle Dortmund

6. 11. 2016

Pearl Magazín

Jejich hudba je soundtrackem generace 90. let. Slyšel o nich snad každý, komu v té době bylo aspoň deset. Žili v busu, na lodi i v zámku, prodali milióny desek a odehráli tisíce koncertů, svůj úspěch si tvrdě vydřeli dvaceti lety pouličního hraní. Nyní se legendární irští sourozenci The Kelly Family opět spojí – a pro tři velké koncerty se vracejí na místo, odkud se v roce 1994 odrazili ke světové slávě: 19., 20. a 21. 5. 2017 vystoupí v německém Dortmundu ve Westfalenhalle.

Kelly Family se v 90. letech minulého století stala fenoménem. Devět zpívajících sourozenců (z celkového počtu dvanácti), dlouhé vlasy, originální oblečení, které bylo mixem blešáku a pařížského krejčovského umění, nekonvenční, svobodný životní styl zavedený vizionářským otcem Danielem Kellym, folk-pop-rocková muzika, texty mající za poselství kladné hodnoty...a vzpomínka na předčasně zesnulou maminku Barbaru Ann. Takto si Kelly Family pamatují nejen všichni dnešní třicátníci. Kellyovi byli v 90. letech všudypřítomní v médiích, po velkých halách přišlo stadionové turné, opakovaně vystupovali také v České republice.

Kelly Family na startu období největší slávy: obal desky Over The Hump (1994)

Během let někdejší mladincí hudebníci samozřejmě dospěli, založili rodiny, mnozí výrazně změnili vzhled...a pár let po smrti otce Dana se ukázalo, že kapela potřebuje lídra, kterého tátovým odchodem ztratila. Sourozenci se po profesní stránce vydali různými cestami, téměř všichni však zůstali u muziky. Dnes se úspěšně živí sólovými hudebními projekty a čile koncertují především po zemi, kterou si vybrali za svůj nový domov – po Německu, ale i jinde v Evropě. Příští rok v květnu se však spojí pro tři koncerty, kde vystoupí v téměř stejně sestavě, jakou jsme mohli vídat na pódiích velkých hal a stadionů před 20 lety.

Kelly Family v roce 2004, dva roky po smrti otce a deset let od začátku období největší slávy. Píseň Blood upozorňuje na téma dětských vojáků

V květnu 1994 se začala psát nová kapitola jejich profesní historie. Rok předtím si vždy odvážný Dan Kelly usmyslel uspořádat koncert ve Westfalenhalle v Dortmundu. Jedna z největších hal v Evropě (kapacita více než 16.000 diváků) obecně budila u umělců respekt, ale Dan, který viděl stále přibývající publikum na pouličních koncertech i v menších halách, cítil, že již nastala ta pravá chvíle. Na vlastní náklady a riziko si tak Kellyovi – do té doby mediálně zatím málo známípronajali tuto halu a odehráli v ní koncert, který se stal spolu s Loreley a Donauinselfestem (oba 1995) jejich nejznámějším v kariéře. V té době také de facto dal návštěvnosti jejich vystoupení nová měřítka. Zdokumentován je na sérii oficiálně vydaných videokazet Tough Road 1-3. Při tomto koncertě na pódiu také na chvíli znovu po čtyřech letech stanul otec Dan Kelly, který se právě zotavoval ze záchvatu mrtvice.

Nyní se Kellyovi na místo činu vracejí 19., 20. a 21. 5. 2017 tam odehrají tři koncerty se starými písněmi, které si fanoušci tolik přejí slyšet znovu naživo v originálním obsazení. Účast napevno potvrdili Angelo, Joey, Jimmy, Patricia, John, Kathy i jeden ze starších bratrů Paul, zakládající člen kapely, který se v 80. letech rozhodl pro jiné než umělecké povolání. Paddy a Maite jsou momentálně zaneprázdněni velmi slibně se rozvíjejícími sólovými projekty.

Zazní rádiové hity jako An Angel, First Time, NaNaNa, I Can't Help Myself, Why Why Why, ale i speciálně oblíbené skladby věrných fanoušků jako No Lies a When I Was In Town. Právě jejich fanoušci jsou něco pozoruhodného – většina z nich je s Kellyovými přes dvacet let, vyrostli a dospěli společně s nejmladšími členy kapely a zůstávají dodnes, přičemž s nimi mnohdy chodí na koncerty i jejich partneři a děti.

Vstupenky lze sehnat na eventim.de, je však třeba si velmi pospíšit, neboť rychle mizí – plánovaný byl původně jen jediný koncert, sobotní termín byl vzápětí přidán z důvodu vyprodání pátečního termínu do dvou desítek minut a o den později přidali Kellyovi ještě nedělní koncert (vstupenky od pondělí 7. 11.), který bude však opravdu již posledním přidaným.

https://www.facebook.com/KellyFamilyOfficial

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace