Přejít na menu Přejít na obsah

Nový singl a klip Blitz Union klade otázku, jak se plast samotný dívá na své přílišné rozšíření

22. 1. 2021

Pearl Magazín

Nový videoklip EDM-rockových Blitz Union zpracovává aktuální téma všudypřítomnosti plastů z úplně opačného konce. Napadlo už někoho zeptat se plastu samotného, jak to vidí on? Ve sci-fi/postapokalyptickém videoklipu Plastic v režii Michala Skořepy se i přitažlivý zpěvák Mark Blitz mění v odpudivou kreaturu.

Schtorm: Plast by nás mohl jednou pohltit a podrobit si nás
„Plasty – velmi aktuální a ožehavé téma, ke kterému se již vyjádřilo nesčetně lidí včetně těch vlivných a uznávaných. Ale zeptal se kdy někdo plastů jako takových? Jak celou situaci vnímají ony?“ To jsou slova Marka Blitze, frontmana kapely.
Baskytarista Schtorm dodává: „S kladením otázek bychom neměli otálet. Jako lidstvo produkujeme nekontrolovatelné množství plastového odpadu. Plast už není jen PET láhev – je v kosmetice, v jídle, ve vzduchu... Mohl by nás jednou pohltit a podrobit si nás.“

Jsem všude, ale takhle jsem to nechtěl
A tak se Blitz Union zeptali plastu, jak se na to dívá. Že to asi nebude nesmělý sympaťák, je jasné už jen ze slov „I’m a silent killer, seeping in, choking your planet from within“. Plíživě jako had proniká všude a působí zevnitř: „in your face, in your body, on your skin, you can't deny me, in your food, in your water, in the air.“ Přinejmenším ale přiznává, že původně to takto nemělo být: „Roam the lands, roam the streets, this is my new home where I didn’t want to be.“ Přidejme k tomu jednotlivé členy kapely s krásně odporně odpadávajícími částmi obličeje (výborná maskérská práce Radka Kučery), a máme tu chodící a hrající varování jako vyšité.

Hraná dějová linka: k večeři plast, fyzická interakce na čip
Trochu jinak strašidelnou podobu má hraná dějová linka. Kdo zná členy Blitz Union, irskou hudbu, zámořskou seriálovou tvorbu či sleduje svět vytrvalostních sportů, tomu se na pohled může zdát, že Jurij Kolva v roli otce je podobný rovnou čtyřem osobám: sám sobě, basákovi a kapelníkovi Blitz Union Schtormovi, kanadskému herci Duncanu Regehrovi i muzikantovi a triatlonci Joeymu Kellymu. Zdánlivě normální rodinka, nosí se jídlo na stůl... Na talíři kusy plastu. Děsivá je fyzická interakce matky (Kateřina Matyášová Stryková) se synem (Jurij Kolva ml.), s manželem...to, co v reálném životě vyžaduje kladné či záporné emoce, se tady děje zcela roboticky, v jejím těle se aktivuje čip...podobně robotický je úsměv otce pomalu se zvedajícími koutky úst... Brrr.

Čtyři singly z pěti – rock, taneční hudba a problémy světa
Blitz Union se za posledního půl roku činí. Od září vydali již čtyři singly – TV, Money-Crazy World, Human Robot a nyní nejnověji Plastic. Všechny jejich skladby, stejně jako ty starší, mísí rockové riffy s taneční muzikou a ve svých textech zpracovávají nějaké hlubší téma týkající se současných problémů tohoto světa. V plánu je singlů pět, budeme se tedy těšit, kdy a s čím se pánové vytasí.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace