Přejít na menu Přejít na obsah

Pětice nejzajímavějších herních soundtracků roku 2014


Videohry, podobně jako ostatní kulturní oblasti, už pomalu bilancují a vybírají ty nejlepší z nejlepších, aby bylo podle čeho hodnotit příští rok. Ten letošní byl na dobré hry poměrně bohatý a na kvalitní soundtracky jakbysmet. V tomto článku naleznete ne ty nejlepší hry, ale tu nejlepší hudbu, která byla letos ke slyšení ať už z důvodu originality nebo jen mistrovského provedení.

The Banner Saga

Jedno z největších překvapení roku nese poutavý název Banner Saga a pochází z dílny studia Stoic. Tato indie hra překvapila velké množství kritiku i hráčů nejen svým překrásným pojetím grafiky, ale také svou hratelností a v neposlední řadě soundtrackem. Pokud vás tedy neomrzel bezpočet doporučení na rockové a metalové kapely využívajících severskou tématiku pro své skladby, nadchne vás jistě i tento soundtrack. Jeho autorem je uznávaný skladatel Austin Wintory, který už má na svém kontě například hudbu pro Journey. A na co se můžete těšit? Na překrásné severské motivy provázející vás skomírajícím světem.

Destiny

Destiny v našem seznamu zastupuju scifi žánr, který byl letos, aspoň z mého úhlu pohledu, těžce převálcován velkou mírou fantasy her. Že i akční hra může mít zajímavý soundtrack, nám ukázaly už skákačky s vousatým instalatérem nebo tvrdší hudba předělaná pro legendární FPS Doom. Navzdory tomu, že po herní stránce to žádný světoborný zázrak nebyl, nabídla hra výborný hudební doprovod, o který se postarala pětice hudebních skladatelů, kterou doplnil - Paul McCartney. Nejedná se o žert, legendární brouk přispěl svou troškou do mlýna, který ve výsledku tvoří čtyřiačtyřicet skladeb hodných poslechu.

South Park: The Stick of Truth

Můj osobní kandidát na hru letošní roku. Neutichající fenomén v podobě seriálu South Park zasáhl velké množství lidí po celém světě, ale vytvořit hru, která by se dokázala rovnat seriálu, to byla výzva. Ostřílené herní studio Obsidian Entertainment to nicméně dokázalo na výbornou. Kombinace RPG a černého humoru v kresleném prostředí funguje neuvěřitelně dobře i přes problémy s cenzurováním některých částí. Soundtrack je pak zajímavý jen tím, že se snaží do světa zakomponovat hrdinské prvky známé z klasických fantasy her. A věřte nebo ne, ono to funguje i včetně chiptune verze hymny z jednoho království na severu – Kanady :)

Broken Age

Vybrat žánr, který může spoléhat na hudební doprovod, byla by to hned vedle RPG adventura jako například nedávno zmiňovaný Loom. Ve strategiích se často věnujete jen správě základny, v akčních hrách na přemýšlení a poslech nebývá čas vůbec. Nejlépe si proto hudbu vychutnáte právě u her jako je Broken Age. Autorem není nikdo jiný než Tim Schafer, který má pracoval na hrách jako The Secret of Monkey Island nebo Grim Fandango. První polovina vyšla v letošním roce a vysloužila si pozitivní hodnocení i kvůli hudební stránce. Skladatel Peter McConnell vytvořil překrásnou orchestrální hudbu, která podmalovává poutavou adventuru.

Far Cry 4

Obsazení posledního místa naší pětice je poněkud rozporuplné. Za rok vyšlo nemalé množství her, ale značná část spadá do nejrůznějších fantasy světů a všechny nabízejí vesměs to stejné s drobnými odchylkami. Po dlouhém rozmýšlení jsem vybral hudební doprovod k ještě jedné akční hře, který je ale z trošku jiného soudku než výše uvedená Destiny. Autorem je bývalý bubeník Red Hot Chilli Peppers Cliff Martinez a mimo původní hudby, viz video, obsahuje také nejrůznější licencované skladby, z nich můžeme zmínit například Panjabi MC, The Clash nebo Louise Armstronga.

Toliko k našemu výběru. Chybí vám tady některý soundtrack z vaší oblíbené hry? Na který se těšíte v příštím roce?

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace