Přejít na menu Přejít na obsah

Porta Inferi se do toho v novém singlu a klipu Warbringer pořádně opřela

29. 11. 2020

Pearl Novinky

Kapela Porta Inferi stačila ještě před podzimním lockdownem natočit videoklip k nové skladbě Warbringer. Touto písní se kapela přihlásila k novému směru své tvorby, který nazývá powercore. Jedná se o výrazné přitvrzení, které je zde ku prospěchu.

Porta Inferi působí "zahraničně"
Porta Inferi zní ve skladbě a klipu Warbringer skutečně tvrději než kdy předtím. Kapele to mimo jiné dovolují hlasové možnosti zpěváka Radima Korbela, který má velký rozsah v čistém zpěvu, ale umí také hlasem pořádně zahrozit. Jako například na začátku písně, kdy si říkáme, že tohle je úplně jiná Porta Inferi, než jsme doposud znali. Kapela působí v této skladbě tak nějak "zahraničně", což je míněno rozhodně jako plus.

Podpora #​WeMakeEvents
Na začátku klipu se rozsvítí červené světlo v záběru na prázdné pódium, to vše doprovázeno hashtagem #WeMakeEvents. Porta Inferi tak vyjadřuje podporu stejnojmenné mezinárodní iniciativě, která upozorňuje na nelehkou situaci zaměstnanců v kultuře v současné koronavirové krizi - bedňáků, zvukařů, techniků, managerů, promotérů a dalších - a na potřebu jejich podpory ze strany vlád jednotlivých zemí. Červená barva či červené světlo jsou symbolem této iniciativy - na znamení toho, že situace těchto zaměstnanců již je alarmující.

Bojový chorál za účelem povzbudit masu lidí
Titul Warbringer nabízí těm, kdo umějí anglicky, hned zkraje určité bojové asociace. „Celá pointa textu pochází z dob dávno minulých, a to až z dob vikingských válečníků. Je to takový bojový chorál s účelem povzbudit masu lidí po dlouhých a těžkých chvílích k razantnímu kroku, díky kterému přežije celá generace. Parafrází může však být pochopen i jako strádání pod nějakým útlakem (hrozba války, politický útlak, coronový lockdown atp.),“ vypráví Radim Korbel s copánky vousů svázanými také jakoby "po vikingsku".

Samé překvapení: singl v češtině, změna stylu i pochvala od našeho nejznámějšího metalového časopisu
Ohlasy jsou výrazné stejně jako skladba a veskrze kladné. Velkým vyznamenáním pro členy kapely je, že pochvala zazněla i z časopisu Spark. Porta Inferi je v poslední době vůbec samé překvapení. V létě vydali první český singl Svobodná cela (kapela jinak zpívá anglicky), nyní se k angličtině vrátili, ale hudebně jsou jiní než dříve...co si pro nás připraví příště?

 

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace