Přejít na menu Přejít na obsah

Redaktor Hudební scény mediální hvězdou v Nepálu, Indii a Pákistánu

10. 2. 2024

Redakce Aktuálně

Náš redaktor, pětadvacetiletý cestovatel a rodák z Třebíče Nico Moro se rozhodl, že překoná sám sebe, a vydal se na 8000 kilometrů dlouhou pouť, která čítá 16 států. Pro některé šílená představa, někteří si ťukají na čelo, jiní ho obdivují. Za sebou má už Nepál a Indii a před nedávnem dorazil do nebezpečného Pákistánu. A je šťastnější než kdy jindy. 

Nico Moro je napůl Čech a napůl Ital a dychtivost po dobrodružství má zkrátka v krvi. Už v minulosti se vydal na dvě podobné cesty, žádná však nebyla tak složitá. Poprvé to bylo v roce 2019 ještě se svým kamarádem z Paříže do Santiaga de Compostela. Společně tehdy urazili 1600 km a ze svého putování vydali knihu pod názvem Pěšky z Paříže do Santiaga. Druhá Nicova cesta už byla ve znamení opuštěného poutníka z řecké Soluně do hlavního města Athén a měřila 500 kilometrů. Urazil ji během jednoho měsíce. Teď však čelí výzvě daleko větší. 

Vyrazil 26. září z Káthmándú a na cestě je momentálně přes 130 dní. Má za sebou 2000 km a v těchto dnech se nachází cca. v 1/4 Pákistánu. Prošel celý Nepál a indické státy Uttarpradéš, Harijána, Dillí a Paňdžáb. K Nepálu si vypěstoval pevnou citovou vazbu a když se dozvěděl pár dní po jeho opuštění země o tamním zemětřesení, velice ho to ranilo. Oslavil například největší hinduistický svátek Divali s jeho novými přáteli a jednou z jeho vtipných historek je i zapůjčení bytu na noc od tamní policie. V Indii je Nico už hvězdou. Píší o něm indická média a dostal se do největších novin Indie a zároveň pátých největších novin světa Dainik Jagran (náklad 250 milionů výtisků).

Při příchodu do Pákistánu jeho nadšení z cesty překazila krádež jeho mobilního telefonu. Strávil proto den na policejní stanici. A když už bylo načase prozkoumat památky Pákistánu a jeho druhého největšího města Lahauru, upadl Nico v nesnesitelné křeče. Nejspíš se nestihl po vstupu do země aklimatizovat a otrávil se nějakým jídlem. Dokonce musel navštívit místní nemocnici, která mu aplikovala infúzi. Takřka po týdnu se ale zotavil a byl schopen ve své cestě pokračovat.

"Když mi bylo zle, viděl jsem dvojmo. Myslel jsem si, že to jsou mé poslední chvíle života. Dokonce jsem přemýšlel, že se z nejbližšího letiště vrátím domů. Ale bylo to to nejkrajnější řešení. Celou dobu jsem si říkal "Vydrž!!! Nebuď srab! Vydrž!!!," prozrazuje Nico s hořkostí na jazyku. 

Zajímavostí je, že si mladý cestovatel hodlá z každého státu pořídit památku ve formě tetování. V Indii je známý jako "Taj Mahal Lover", protože si nechal vytetovat na ruku tuto bájnou stavbu a pak se u ní vyfotil. Ke štěstí Nicovi jen chybělo, aby byl se svou rodinou během vánočních svátků. To se mu bohužel nepodařilo. "Poprvé v životě jsem nebyl na svátky doma a myslel jsem si, že to budu zvládat lépe. Byl jsem z toho celkem dost smutný, ale musel jsem si uvědomit, že Vánoce příští rok budou znovu a ještě jich zažiji hodně, ale tato cesta je jen jedna," prozradil sympatický dobrodruh. Cesta ho stojí hodně odříkání. Za normálních okolností je Nico velmi společenský člověk a "pařmen", ale na této cestě musí musí denně absolvovat různé nástrahy a na psychiku těžké jsou i dohady s vychytralými obchodníky.

Nico je mimo jiné také reportérem magazínu Hudební scéna a hudba ho provází i na jeho cestách. "Mám u sebe celou dobu reproduktor, abych mohl odhánět hady. To byl můj původní plán, protože kdybych ještě před pár měsíci viděl živého hada, asi bych umřel. Cesta mě ale vycvičila a můj strach z hadů překonávám den ode dne víc a víc" vysvětluje svoji fobii mladík, který se nebojí výzev a příležitostí. Navíc ho podporují nejen čeští, ale i zahraniční umělci svými vzkazy na videu. Do zdravic se zapojila například světová megahvězda Tarja Turunen, Vašek Bláha z kapely Divokej Bill, kapely O5 a Radeček, Reflexy, rapper Raego, Sámer Issa s Martinou Balogovou, vítěz SuperStar Zbyněk Drda nebo třeba Michal Nesvadba. A právě poděkování pro ně se objeví i v jeho plánované knize, která ponese název Pěšky z Nepálu přes orient do Česka aneb 8000 km na vlastních nohách.

Nicovu pouť můžete sledovat na jeho Instagramu a pokud jeho cestu chcete podpořit, můžete tak učinit na číslo účtu 3010116043/0800. Každý z donátorů bude jmenovitě uveden v již zmiňované knize, kterou mladý cestovatel chystá vydat hned po svém příchodu do rodné vlasti. Pokaždé, když má volnou chvíli, sepisuje poznatky z předešlých dnů a kniha vlastně vzniká za chodu. Nico chystá také přednášky o svém cestování pro širokou veřejnost. Již nyní si je můžete zarezervovat na e-mailu: mpproduction.booking@gmail.com

Text: Milan Papežík 
Foto: Nico Moro

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace