Přejít na menu Přejít na obsah

Rodinný festival JamRock je za námi a velmi překvapil!


Jamrock je rodinný festival v podhůří orlických hor jenom pár set metrů od autobusové zastávky města Žamberk. Při pohledu na lineup uvidíte hlavně české festivalové klasiky a pár zahraničních interpretů, o kterých jste nejspíše v životě neslyšeli. Tudíž vás nejspíše moc nezaujmou. To je ale obrovská chyba, protože právě kapely byly neuvěřitelně dobré!

Pokud jste stejně jako většina lidí připraveni na klasické hodinové fronty při vstupu do areálu, tak zde se strachovat nemusíte. Ochranka dělá svou práci rychle a nebude Vás zdržovat kvůli zbytečnostem. Jedinou výtku bych mohl mít k absenci pfff (ženskou u vstupu pro feministky). První festivalový den sice nepřekoval rekordy v návštěvnosti, ale i tak o sobě dalo publikum hodně vědět.

Ono také co vám zbývá jiného, když hned první den hrají klasiky jako Komunál, Debustrol, The.Switch a nebo Arakain, kteří i přes přesunutí představení z odpoledních hodin na dvaadvacátou hodinu a drobné technické problémy odehráli výborný koncert.  O překvapení tohoto večera se jednoznačně postarali nejprve Švédští Avataruim, a posléze Američtí rockeři Scorpion Child. Švédská doom-metalová formace vystavěná okolo baskytaristy Leif Edlinga z Candlemass, rozhodně zaujme fantastickým vokálem zpěvačky Jennie-Ann Smith a hravými kytarovými riffy, které obsatarával Marcus Jidell a již zmíněný Leif Edling.

I když kapela tvrdí že, je její tvorba je ovlivňována popem a rockem ze šedesátých let, tak odehráli spíše stále klasický doom, při kterém se cítí očividně nejlépe. Když však vezmeme v potaz, že Avatarium spolu hrají něco mále přes osm měsíců, tak musíme věřit, že se nebudou do budoucna bát popustit svou fantazii a přimíchat k jejich doom metalu nějaké další zajímavé styly a vytvořit tak něco úžasného.

Ihned po Avatarium nastupují na vedlejším pódiu Scorpion Child z Amerického Austinu v Texasu. Skupina se dala dohromady v roce 2006, ale své první studiové album vydala až v loni pod Nuclear Blast.

Toto album “The Child” bylo možné slyšet při jejich vystoupení a první věc, která vám vyskočí v hlavě je srovnání s úžasnými Wolfmother, Radio Moscow a nebo Parlor Mob. Scorpion Child míchá osvědčený klasický Hard Rock s moderním nádechem Heavy Metalu a vůbec se nebojí do celého mixu přidat i porci šedesátkového psychidelic rocku. Po skončení těchto kapel se už ale většina účastníků vrací do svých domovů, nebo v případě těch z dalekých krajů, zpět do stanového městečka, které se nachází jenom pár desítek metrů od vstupu do areálu.

Festival park druhý den otvírá až ve tři hodiny odpoledne a již u vstupu vám bude jasné, že pořadatelé to s pořádáním čistých festivalů berou opravdu vážně, a tak v areálu na zemi neuvidíte jediný kelímek. I přes to, že počastí zatím programu příliš nepřeje, tak další den zahajují čeští Ready Kirken, které záhy následují pankáči z Vysacího Zámku a celý den pokračuje hlavně v duchu zaručených festivalových klasik jako Horkýže Slíže, Vypsaná Fixa a Imodium.

Jediným zahraničním interpretem pátečního dne byli britští rockeři The First, kteří ve svém song listu pro JamRock zahráli téměř celé poslední album „Také Courage“. Jejich melodický rock, který se skvěle poslouchá, výborně navázal na předchozí české interprety. Řada lidí tak doslova šla z kotle do kotle.

Britskou melodiku ihned střídají čeští Hentai Corporation a posléze Divokej Bill. Při vystoupení došlo jak na písně z jejich nového alba “15”, tak na klasiky z desky “Svatá pravda”. Druhý den pak zakončili svým půlnočním vystoupením Mig 21.

Poslední den festivalu na návštěvníky čekal největší přísun kapel a festival otevřel své brány už v jedenáct hodin ráno.  První překvapení dne taky na sebe nenechalo dlouho čekat. Britské beatbox-bluesové duo Heymoonshaker.  Na začátku jejích vystoupení bylo sice místo před pódiem skoro prázdné, ale ke konci už byl celý prostor zaplněný a kapela očividně na publikum zapůsobila. A to dokonce tak, že si lidé vynutili přídavek.

Mezi tím už zaplnili lidé vedlejší stage, na které vystupovali Mandrage. Dalším překvapením festivalu byla mladá česká zpěvačka a klavíristka Lenny. Se svým mixem indie popu a zajímavým hlasem o ní zcela jistě ještě hodně uslyšíme. Dále v programu pokračuje Michal Hrůza, United Flavour.

Špičkou večera byla mladá zpěvačka Dorine Levy. Pomalá popová melodie s uklidňujícím hlasem se vám zaručeně vryje hluboko do paměti. Jakoby protipólem se pak stalo další vystoupení hyperaktivního Tomáše Kluse. To už se ale blíží i konec večera a tedy i posledního festivalového dne. Energický mix všech možných stylů předvádí Dubioza Kolektiv z Bosny a Hercegoviny a uzavírá tak festival ve velkém stylu.

Počasí JamRocku letos sice moc nepřálo, nicméně velmi povedený lineup a přátelské vedení festivalu ve výsledku celou akci vyzdvihlo až do rockových výšin. Občerstvení bylo rozmanité, tedy také na jedničku. Velmi kladně oceňuji široký věkový zápřeh návštěvníků. Není moc festivalů, kam by mohla vyrazit celá rodina. JamRock jím ale je a rodičům ještě pomáhá, například hlídáním!

Jak komentoval frontman kapely The Switch - Štěpán Šatoplet: „Je super vidět, že organizátoři lákají a zasévají zájem o rockovou hudbu již mezi nejmenší ratolesti!“

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace