Přejít na menu Přejít na obsah

Slavnosti Olomouc přilákaly tisíce lidí na soudobou špičku české hudební scény


Dvoudenní hudební festival Slavnosti Olomouc přilákal do areálu Korunní pevnůstky v hanácké metropoli tisíce nadšených posluchačů. Výběr interpretů byl opravdu pestrý a každý si zde našel to své. Každému bylo ihned jasné, že Olomouc si rychle našla náhradu za dříve tradiční Beerfest, který se letos opět nekonal. 

Celý festival by se dal nazvat spanilou "chlapskou jízdou", protože něžné pohlaví byste mezi vystupujícími těžko hledali. Dali jsme si tu práci a spočítali, že se na pódiu vystřídalo celkem 48 pánů a jen 2 ženy, a to Veronika Smetanová z kapely Horkýže Slíže a Supice Veronika Borovková z Třech sester.

V pátek jsme si užili pořádnou dávku rockové muziky. Celý festival odstartovala partička z nedalekého Hulína Hanz's Fuckers. Ze Slovenska přicestovalala oblíbená kapela Iné Kafe se svými hity Rano, Spomenky na budúcnosť nebo Ružová záhrada. Ta pravá alkoholová party začala s nástupem pijácké kapely Alkehol na pódium, protože jak pánové sami přiznávají, jejich songy jsou "vo chlastu". Co by to bylo za pořádný festival bez Walda Gangu, který v letošním roce, stejně jako Alkehol, brázdí jednu hudební akci za druhou. Hlavní hvězdou prvního festivalového dne byla legendární punková kapela Tři sestry, která přichystala rozvášněnému davu hodinový průřez tím nejlepším, co za svou osmatřicetiletou kariéru vydala. Nechyběly tak skladby jako Ta naše rytmika, Pijánovka, Mexiko nebo Já jsem Aleš. 

Festivalovou sobotu začal už po poledni písničkář Pokáč, po kterém následoval set slovenského rappera Kaliho a jeho DJe Petera Panna. To však byla jen zahřívací jízda před koncertem skvělých Wohnoutů. To už byl areál naplněn k prasknutí, a tak si všichni mohli naplno užít především nejstreamovanější český song všech dob - Svaz českých bohémů. Před slovenskou rockovou náloží z Nitry v podobě kapely Horkýže Slíže si dav mohl znovu užít trochu rapu. Představili se jeho čeští průkopníci, skupina PSH. Horkýže Slíže nás jako tradičně velmi bavili. Kuko a jeho tradiční zvolání: "Feng-šuej very mač, my vás, k*rva l'úbíme, Olomouc!," je prostě nezapomenutelné a nemůže chybět na žádném správném letním festivalu. Poté scénou i davem tak nějak propluli Mirai a všechno se připravovalo na tu hlavní explozi v každém slova smyslu. Tu předvedli stále k nebesům stoupající Rybičky 48. Kluci svým přirozeným charisma míří čím dál výš a sympatické na jejich úspěchu je hlavně to, že nejsou nikterak uměle tlačeni různými velkými korporáty. Jdou si kupředu svou přirozenou cestou a jejich pódiová show je čím dál propracovanější a ohně a pyrotechnika stále větší a větší. Nechyběly slavné písně Rybiček jako Tohle je rock'n'roll, vy buzny, song s Vaškem Bláhou Divokej Ir, Léto, Slibuju, že nebudu pít nebo vzkaz rudému noku Putinovi do Moskvy Jdi domů, Ivane. 

Areál Korunní pevnůstky je pro akce tohoto typu přímo stvořený a konkrétně v případě Slavností Olomouc šlo opět o velice vydařenou akci. Pořadatelem festivalu je společnost Jackie Pro, která ihned po skončení olomouckého hudebního svátku vyhlásila termíny pro příští ročník. Ten proběhne 31. 5. a 1. 6. 2024 a pokud byste chtěli z dílny tohoto promotéra zažít nezapomenutelnou akci ještě letos, vřele doporučujeme otrokovický Lážo Plážo Fest ve dnech 23. - 24. 6. 2023, na který zavítá jako headliner fantastická švédská kapela Royal Republic

Text: Milan Papežík
Foto: Milan Papežík

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace