Přejít na menu Přejít na obsah

Temná historie hip-hopu: Everlast vs Eminem


Cesta k úspěchu není vždy jednoduchá a především rivalita mezi umělci dokáže s kariérou dost zahýbat. O tom ví své i Erik Schrody, přezdívaný Everlast, který se dostal do potyčky s Eminemem a údajně skončil i v nemocnici.

Jeden z největších sporů měl Eminem s bývalým členem skupiny House of Pain – Everlastem. Píše se rok 1999 a v jednom z rozhovorů mladý Eminem vysvětluje, jak vše začalo: "Řeknu těmhle posraným fanouškům pravdu o tom, co se stalo. Říkáš, že jsem kolem tebe prošel v hale, jakoby si ani neexistoval. Měl jsem se připravovat na show děvko. To mám z tebe spadnout na prdel a požádat jako o autogram? Měl bys raději držet hubu ty nulo.."

Jakýkoliv byl začátek, tento rozhovor a incident na chodbě vyústil v sérii potyček mezi umělci. První útok vyvolal tedy Everlast, když ještě hrál se skupinou Dilated Peoples, v songu s názvem "Ear Drums Pop" vyhrožuje: „Vytáhnu .380 na ty, kdo sympatizují se Shadym.“ (Slim Shady - jedna z přezdívek Eminema)

To se stalo během Eminemova turné "Anger Management Tour" a když se Eminem doslechl o tomto songu, napsal na něj odpověď s názvem "I Remember". Tato skladba se nachází na B-Side singlu "Shit on You", které paroduje hudební žánr, kterému se Everlast začal věnovat. Píseň mnozí označili za "podpásovku", jelikož se v něm Marshall (Eminem) naváží do Everlastova zdraví, problémy se srdcem spojené s jeho věkem a celkově poukazuje na neúspěchy v Everlastově kariéře.

Everlast se tomu údajně zasmál a prohlásil: "Jseš vtipnej Marshalle, na tohle mě ale nedostaneš." Následně však při show v detroitské St. Andrew Hall nazval Eminema homosexuálem a skrčkem. Také si vyžádal rapový souboj, který vyvolal chaos, vypukla rvačka a tři lidé museli být odvezeni do nemocnice, tím show skončila.

O několik týdnů pozdějí byl údajně Everlast přepaden a zmlácen na Eminemově představení, i když nikde neexistuje žádný spis o tom, že by utrpěl jakékoliv zranění.


Everlastův návrat na scénu se konal vydáním pomalého "Whiteys Revenge". Zde se opět začal navážet do Eminema: „Jdi se svým dítětem na test DNA.“ a poté dodává: "Co upustit mikrofony a jít si to rozdat? Nebo se bojíš a dal by sis raději další extázi teplouši?"

Eminem to tak nenechal být a s pomocí jeho skupiny D12 odpověděl v songu "Quitter". V songu Eminem říká: „Neumí rapovat ani zpívat, ale chce dělat obojí.“ a D12 se přidávají s útoky, které měly napadnout Everlastův charakter. Marhslall odpověděl na výzvu k boji slovy: "Naser si tlusťochu, zahoď mikrofón, jdem do toho..."

Na song Everlast ještě reagoval pomocí "Searching for Bobby Fishcher", který však byl po chvíli zapomenut a tím spor vyšuměl. Oba umělci šli svou cestou a stali se tak svéráznými ikonami průmyslu.

Everlast a jeho akustická tour zavítá již tuto neděli do Roxy.

Everlast (us)
8. 11. 2015 20:00
Roxy, Praha
Vstupné: 501,-

www.facebook.com/events/135693740104588
www.facebook.com/everlastmusic
www.facebook.com/ClubRoxyPrague

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace