Přejít na menu Přejít na obsah

The Longest Johns míří do Prahy s čerstvě vydanou deskou


Kapela The Longest Johns, jejíž námořnické písně sea shanty se v uplynulých letech staly virálním fenoménem na sociálních sítích, vydává v pátek 9. února nové album s názvem Voyage. Novinka přitom vychází jen krátce před jejich koncertem v pražském klubu Rock Café, který se koná ve čtvrtek 22. února.

Britská čtveřice, patřící mezi největší hvězdy stylu sea shanty, vystoupila na Colours of Ostrava 2023 a nyní se do Česka vrací v rámci Solo Shows Colours

Když The Longest Johns začínali hrát před deseti lety po bristolských hospodách, jen stěží by někdo hádal, jaký poprask jednou způsobí. Průlom přišel v roce 2021, kdy kapela zabodovala svou verzí 150 let staré novozélandské písně Wellerman, která se stala druhou nejstreamovanější skladbou v americkém žebříčku US Spotify Viral Chart a pátou pozici získala v žebříčku celosvětovém. Staré halekačky, kterými námořníci zaháněli nudu při dlouhých plavbách, ale také se jimi dorozumívali se členy posádky během noci nebo je využívali pro koordinaci pohybů při tahání lan a zvedání plachet, se staly oblíbeným hudebním stylem. 

Na svém aktuálním – v pořadí již pátém – studiovém albu The Longest Johns pokračují v osobitém kombinování sea shanty s folkovou hudbou. Vydání desky Voyage předcházelo představení singlu Shawneetown, který oplývá nakažlivou melodií tolik typickou pro bristolskou čtveřici. 

„Na loňských Colours of Ostrava byl koncert The Longest Johns velkým hudebním zážitkem a nás velice těší, že kapelu nyní uvádíme v klubu Rock Café. Navíc v době, kdy vyjíždí na tour k nové desce. Je obdivuhodné, že dokázali celosvětově zabodovat v žánru, který bývá obvykle znám pouze hrstce hudebních fajnšmekrů. Jsme rádi, že můžeme být u toho,“ řekla ředitelka festivalu Colours of Ostrava Zlata Holušová. A my musíme její slova potvrdit. Poslech kapely The Longest Johns byl na Colours of Ostrava skutečným balzámem pro uši. 

The Longest Johns v únoru a březnu absolvují evropskou část turné, kterou v dubnu zakončí v Británii a následně se přesunou do Spojených států. Na pražském koncertě ve čtvrtek 22. února bude kapele předskakovat folkař a multiinstrumentalista Seán Dagher. Návštěvníci, kteří již mají vstupenky na Colours of Ostrava 2024, mohou uplatnit stokorunovou slevu. Zvýhodněná cena platí i pro další sólo koncerty pořádané Colours týmem. Mezi nadcházející události patří vystoupení zpěvačky LP 1. března v O2 Universum, které je již vyprodané, a Garden City Movement dne 1. května v klubu Roxy Prague. 

Vstupenky jsou k dispozici v prodejní síti GoOut.

Festival Colours of Ostrava 2024
21. ročník Colours of Ostrava se uskuteční 17. až 20. července 2024 v Dolních Vítkovicích. Součástí festivalu je mezinárodní diskusní fórum Meltingpot, projekce filmů z MFF KV a řada divadelních představení a uměleckých instalací. Festival se od roku 2015 koná v areálu unikátní, revitalizované, industriální oblasti Dolní Vítkovice v centru Ostravy. Na osmi hudebních scénách vystoupí každoročně více než stovka kapel, v rámci 11 scén diskusního fóra Meltingpot pak více než dvě stě řečníků z celého světa.

V projektu Colours bez bariér festival nabízí speciální služby pro návštěvníky se zdravotním znevýhodněním. V roce 2023 servisu využilo 850 osob s pohybovým, zrakovým nebo sluchovým postižením i lidé s poruchou autistického spektra. Festival tradičně nabízí sobotní vstup zdarma pro osoby starší 65 let, v roce 2023 jich bylo 1216. Pravidelně se účastní také děti, pro které festival připravuje ČEZ Family Park se speciálním dětským programem. V roce 2023 festival navštívilo celkem 4212 dětí. 

Kromě hlavního festivalu Colours team každoročně pořádá také mezinárodní showcase festival Czech Music Crossroads pro hudební odborníky a volně přístupný Art & Life festival v ulicích Ostravy. Team rovněž organizuje samostatné koncerty v průběhu celého roku na různých místech ČR – The Longest Johns (22. 2. 2024, Rock Café,) LP (1. 3. 2024, O2 Universum) a Garden City Movement (1. 5. 2024, Roxy Prague). 

Text: Milan Papežík, Colours of Ostrava
Foto: Archiv The Longest Johns, Milan Papežík

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace