Přejít na menu Přejít na obsah

Tomáš Klus i U.S.aPES komentují současnou společenskou a politickou situaci s patřičnou dávkou emocí i informací

19. 4. 2021

Pearl Novinky

Že to hudebníci nemají v současné době jednoduché, je nasnadě. Sedm měsíců se nesmějí pořádat kulturní akce, muzikantům chybí hraní, kontakt s publikem, a samozřejmě i zdroj příjmů. Někteří také kriticky nahlížejí na způsob řešení současné situace politickou reprezentací, a právě tento pohled se pak odráží v jejich tvorbě.

Tomáš Klus vydá dvě desky, jedna bude výrazně politická
Tomáš Klus se kriticky vymezil již na podzim - hudebně neobvyklou písní Lockdown, ve které i rapuje a využívá upravenou citaci slavné melodie Rozvíjej se, poupátko z pohádky Pyšná princezna. V současné době připravuje Klus rovnou dvě desky. Ta osobněji laděná vyjde během roku, ještě předtím ale bude na světě jiná, politicky zaměřená, s prozatímním (a opět klusovsky jazykově geniálním) názvem ČauČesku. Jak hudebník sám uvádí, deska se má - podobně jako singl Lockdown - vymezovat vůči premiérovi Andreji Babišovi: "Nejsou teda všechny jen pro Andyho, je tam i jeden a půl písničky pro pana prezidenta, protože ten si taky zaslouží pozornost tohoto typu," konstatoval Klus. Desku připravuje s producentem Jiřím Burianem a po faktografické stránce mu pomáhá Jaroslav Kmenta, autor knih Boss Babiš a Rudý Zeman. Toho Klus poprosil, aby mu "ke každé písni sepsal nějaký kontext. Takovou argumentační kapsičku," vypráví. Vůči premiérovi se vymezuje dlouhodobě - odmítá vystupovat tam, kde organizátoři využijí peníze od něj, taktéž bojkotuje média společnosti Mafra, která Babišovi dříve patřila a poté ji převedl do svěřenského fondu.

U.S.aPES jsou naštvaní, ale vidí i naději
Politické téma v souvislosti se současnou situací však rezonuje napříč hudební scénou, a to jak mezi mediálně velmi exponovanými hudebními osobnostmi, jako je Tomáš Klus, tak i mezi kapelami, které po punkovém způsobu působí za normální situace spíše v klubech a odtamtud vystrkují růžky. Takoví jsou i U.S.aPES. Od punku se v nové tvorbě sice spíš odklánějí a vrhají se do náruče rockovo-rapového mixu, ale to jim nebrání zachovat si ostrost přinejmenším v některých textech. Pořádně nabroušená jsou slova skladby Milion důvodů. Neustálá mediální masáž, stejně tak neustálé umenšování svobody, spousta občanů, kteří stále ještě podporují některé nedobré praktiky a jejich nositele ve vedení státu - to vše čiší z této skladby, ale zároveň z ní cítíme i nemalou naději: rovnou "milion důvodů znovu se nadechnout". Svůj milion důvodů pokračovat našla právě i kapela samotná - od nynějška hraje znovu, hraje ve třech (Jakub Večeřa - kytara, zpěv, Jaroslav Hýsek - baskytara, Martin Semrád - bicí) a se změněným stylem se uchází o přízeň hudebních nadšenců.

 

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace