Přejít na menu Přejít na obsah

TOP 5 momentů Szigetu z prvního dne festivalu


V centru Budapeště se opět vynořil magický festival Sziget, the Island of freedom, který poprvé ve své historii přilákal přes 400 000 návštěvníků. Na týden plný hudby, umění a kultury se každoročně sjíždějí návštěvníci z  celého světa.

Kašlem na vaše vlajky, my jsme Anti-Flag

I po dvaceti letech tato americká punk-rocková kapela původem z Pittsbourgu ukázala, že má stále, co nabídnout. Sledovat vystoupení A-F je jako se dívat na politické hnutí v akci. Pokud kluci zrovna nezpívají proti předraženým válkám v Iráku, či rasismu, aktivně využívají svůj čas vybízením fanoušků k boji proti jakýmkoli  nerovnostem mezi lidmi. Přestože kapela odstartovala úterní odpoledne na hlavní stage již v 16:00, své publikum si okamžitě podmanila. Krom několika moshpitů a circle pitů vyzvali kluci například všechny k podání si rukou se svými sousedy nebo k mexické vlně, které se nakonec účastnilo celé publikum čítajíci bezmála na 20 000 fanoušků. Energie má kapela opravdu na rozdávání, čímž vytvořila až úsměvný kontrast k ponůrnému  představení Blink 182 z nultého dne festivalu.

Balloon Party zakryla oblohu

Po veleúspěchu z minulého roku se organizátoři rozhodli opět začlenit do programu každého dne speciální tématickou párty. Pokud hledáte recept na zaručený úspěch, těžko byste hledali lehčí způsob získání nezapomenutelných zážitků. Tentokrát k tomu stačilo pouze 20 000 héliem nafouknutých balónků,  které jsme po krátkém odpočtu všichni vypustili. Rázem celá oblaha začala hrát všemi zabarvila a nadšení mezi diváky stouplo k bodu varu.

Queens Of The Stone Age vás dostane

Po balónkové párty nastoupili QOTSA se skladbou You Think I Ain’t Worth a Dollar, but I Feel Like a Millionaire jež byla vzhledem k reakci publika znamenitá volba. Songlist kapely byl převážně tvořen z alba Songs For The Deaf, které je ne náhodou také obecně považováno za jedno z neojblíbenějsích kompilací této skupiny. Chytlavé riffy kytar donutily nejednu hlavu pokyvovat po celý průběh představení, ale ta závěrečná - A Song For The Dead, tak ta diváky přivedla přímo k davovému šílenství.

Deadmau5.. to už je konec?

Kanandská superstar elektronické hudby uzavřela hlavní stage svou hodinu a půl dlouhou jízdou. Za svoji kariéru jsem se naučil, že v zásadě existují jen dva typy koncertů – ty, kde se stále díváte na hodinky a ty, kde vám celé představení připadne jako jen jeden song. Přesně tak se totiž cítilo odhadem na 50 000 fanoušků, jež zavítalo k hlavní stage. Z pomalého, ale rytmického úvodu Joel Zimmerman přezdívaný Deadmau5 postupně gradoval až do nebeských výšin a zanechal tak za sebou roztančené publikum, připravené se bavit až do pozdních ranních hodin.

Party, party, party!

Všude a kdykoli kam se jen podíváte. Jestli si myslíte, že tak divoké párty jako ve filmu Project X existují pouze v hlavách holywoodských producentů, tak nemůžete být více na omylu, tím si můžete být jisti. Na Szigetu to zkrátka žije dnem i nocí. Taky aby ne, když tu je přes 42 stagí.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace