Přejít na menu Přejít na obsah

Unleashed - Dawn of the Nine: dvanácté album pro pravé gurmány


Zatoužilo vaše metalové srdce po trošce kvalitního lehce melodického death metalu? Pak asi není lepší země pro návštěvu než Švédsko. Tato kolébka své vlastní odnože death metalu vychrlila za posledních více než dvacet let bezpočet kvalitních kapal. Mezi všemi pak vynikají metaloví matadoři Unleashed, kteří se zdárně prezentují už od roku 1989. Letos po tříleté pauze vyrukovali se svým dvanáctým studiovým albem, které si na první pohled s sebou přináší jednu velkou změnu – barevnou ilustraci vracející se po devíti letech.

Podobně jako většina jejich kolegů, i Unleashed zapojují do své tvorby už od počátku severský folklór, vikinskou tématiku a v neposlední řadě také motivy z díla J.R.R. Tolkiena. Silná kombinace už od pohledu. Právě se severskou tématikou velice silně pracovala poslední dvě alba As Yggdrasil Trembles a Odalhei a byť se v případě aktuální desky Dawn of the Nine nedočkáte tak líbivých názvů jako Chief Einherjar nebo Fimbulwinter, rozhodně musíte počítat s nezbytnou dávkou mytologie. Ať už jde o skladby jako Defenders of Midgard nebo Welcome the Son of Thor.

Co tedy čekat od samotného alba? Především se skalní posluchači nemusejí bát žádných zásadních změn. Nejen, že si kapela udržuje dlouhodobě stejné složení, ale také stejný zvuk, což jde ruku v ruce. Dawn of the Nine, tak nabízí zdravý energický death metal, který ale není příliš zběsilý, je dobře rozumět vokálům a to vše s sebou nese již zmíněný severský kabátek. Symbolická úvodní skladba nese název A New Day Will Rise a na místo pomalého intra, na které jsem si za poslední týdny a měsíce zvykl, vykopává rovnou velice zdařilý melodický riff. Po zhruba půlminutě se pak připojují i úderné vokály, zvuk mírně přitvrzuje a co je důležité, po zbytek alba už příliš nepolevuje ani nasazené tempo. Svěží téměř čtyři úvodní minuty střída podobně laděná skladba They Came To Die, která tu a tam zní jako přímé pokračování předchozí skladby. Ale to v zásadě ničemu nevadí, protože i druhá skladba šlape na výbornou.

Jednou z nejlepších na celém albu je pak již zmiňovaná skladba Defenders of Midgard. Midgard se v severské mytologii a místo, kde sídlí lidská rasa, a těžko si lze takový svět představit bez svých ochránců. Oproti předchozí dvojici má tato třetí v pořadí trošku jiný nádech i melodii a především naprosto úžasný kytarový part. Frederik Folkare působí na postu hlavní kytaristy od roku 1997 a rozhodně se nedá říct, že by ztrácel něco ze svého umu. Jako takovou třešničkou na midgardském dortu je pak pomalejší intro a pomalejší závěr. Opus se vším všudy. Naopak následující Where is Your God Now? se už vrací k předchozímu údernému tempu a začíná tradičním řevem zpěváka Johnnyho Hedlunda.

Další skladby se nesou v podobném nádechu a namlsanému posluchači nedávají příliš možností vydechnout. Mírně se nad ostatními tyčí sedmá skladba Where Churches Once Burned, která se může chlubit velice zdařilým riffem s nádechem norského metalového pekla. Co také jiného čekat při zmínce o hořících kostelech, že? Následující skladba s pomalým, těžkým ale zároveň úderným tempem v úvodu je zase jakousi poctou Finsku – Land of the Thousand Lakes. Titulní skladbě alba se dostalo až devátého místa na celém albu, ale je to vlastně velice chytrý tah. Po relativně průměrné střední části totiž album šlape, jako hodinky od hořících kostelů nedává posluchači ani vteřinu klidu. Dawn of the Nine začíná výborným atmosférickým interem, které po minutě zlehka nabourává vokál, který po celých více než šest minut působí spíš jako doplněk a dohromady se zbytkem nástrojů tvoří na album naprostý unikát.

Na závěr se pak kapela rozhodla nasadit zase o něco údernější skladbu a rozloučit se ve velkém stylu. Welcome the Son of Thor! je snad nějakým malým teaserem na příští album těchto švédských mistrů svého žánru. Hudebníci jsou to ještě stále mladí a energie mají ještě pořád dost. Byla by škoda, kdyby pověsili svoje nástroje na hřebík, protože Dawn of the Nine je rozhodně nadprůměrným albem, které by nemělo utéct žádnému metalovému fandovi.

Hodnocení: 80 %

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace