Přejít na menu Přejít na obsah

Zemřel Chuck Berry, průkopník rock'n'rollu a jedna z největších osobností populární hudby

19. 3. 2017

Pearl Novinky

Ve věku 90 let zemřel 18. března legendární zpěvák a kytarista Chuck Berry, průkopník rock'n'rollu. Muzikant, který zásadně ovlivnil tvář populární hudby - odkazují se na něho Beatles i Bob Dylan - vystupoval dvakrát i na českém území a dal světu hity jako Johnny B. Goode, Roll Over Beethoven či Sweet Little Sixteen.

Chuck Berry byl jedním z úplně prvních rock'n'rollových hudebníků. Pomáhal prosadit nový styl, napsal jedny z nejslavnějších rock'n'rollových skladeb a podstatně ovlivnil tvorbu takových pozdějších veličin, jako jsou Beatles, Rolling Stones, Bob Dylan či Bruce Springsteen. Oni i další umělci na něho na sociálních sítích vzpomínají jen v dobrém a vyjadřují mu díky za inspiraci, které se jim z jeho strany - často i nevědomky - dostalo. O úmrtí slavného kolegy psali např. i Slash, Joan Jett, Lenny Kravitz či Keith Urban. Připojují se i další osobnosti mimo umělecký svět.

Zajímavostí je, že hudba Chucka Berryho byla vyslána i do vesmíru pro případné mimozemské civilizace, aby si mohly udělat představu o tom, jaká je pozemská hudba. Jednalo se o skladbu Johnny B. Goode a na oběžnou dráhu ji v roce 1977 vynesly sondy Voyager I a II.

 

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace