Přejít na menu Přejít na obsah

Zemřel kytarista Radim Hladík

4. 12. 2016

Pearl Novinky

Ve věku 69 let zemřel v neděli 4. 12. Radim Hladík. Nejuznávanější český kytarista podlehl následkům fibrózy plic.

Radim Hladík studoval hru na kytaru na Pražské konzervatoři, již v 15 letech byl členem skupiny Komety. Později hrál s legendárními The Matadors. V roce 1968 spoluzakládal skupinu Blue Effect. Po odchodu Vladimíra Mišíka se stal její vůdčí osobností a měl výrazný podíl na její autorské tvorbě. Skupina existovala do roku 1990, v roce 2004 obnovil Hladík její činnost, ovšem už v jiném obsazení, s mladými spoluhráči. Postupně kapela získávala nové a nové fanoušky, včetně příslušníků mladé generace.

Hladík spolupracoval s dalšími významnými osobnostmi české hudby – s Jaroslavem Hutkou, se kterým dokonce v závěru svého života pracoval na jeho novém albu, dále např. s Dagmar Andrtovou-Voňkovou.

Naposledy veřejně vystupoval letos 14. září na Střeleckém ostrově v Praze, kde měl již značné zdravotní obtíže. Hrával s kyslíkovým přístrojem, býval již velmi vyčerpaný, jeho zdravotní stav se zhoršoval.

Radim Hladík odešel, písně jako Čajovna, Má hra, Ej padá, padá rosenka či deska Nová syntéza však zůstávají nesmrtelné.

 

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace