Přejít na menu Přejít na obsah

Arakain s Lucií Bílou: Olomouc zažila "metalový opojení"

12. 8. 2021

Pearl Reporty

Korunní pevnůstka v Olomouci pokračovala v sérii letních akcí, tentokrát v metalovém duchu. Koncert Arakainu s Lucií Bílou 10. srpna nesl podtitul Koncert pod hvězdami.

Půl hodiny před začátkem akce to vypadalo, že "návštěvu na dnes chystá Pán bouře". A protože se v areálu Korunní pevnůstky moc schovat nedá, využili přítomní fanoušci každý drobný úkryt pod stromem, převisem střechy či prostě jen pod pláštěnkou. Návštěva to byla však naštěstí krátká a před začátkem koncertu mohli fans téměř suchou nohou přistoupit k pódiu.

V úvodním setu kapela s Honzou Toužimským za mikrofonem zahrála některé roky prověřené skladby jako Gilotina, Paganini či Princess s rukama nad hlavou a vzpomínkovým textem o slavné počáteční éře metalu u nás v 80. letech. Došlo ale pochopitelně také na novější písně Dnes ještě ne či Kompromis z aktuálního alba Jekyll & Hyde.

V následujícím setu už Honza Toužimský společně s diváky vyvolali na pódium Lucii Bílou a sám jí uvolnil místo za mikrofonem. Tady přišly na řadu písně, které jsou v kapele již léta určené přímo pro její hlas (Cornoutto, Dotyky), ale i něco málo z jejího sólového repertoáru (Maraton), samozřejmě v "arakainovském" aranžmá.

V poslední části koncertu Lucie Bílá povolala opět na scénu Honzu Toužimského a dalo se tušit, co bude následovat: společné duety. Některé byly napsány přímo pro ně dva - takové jsou skladby Ty a já či nejnovější Jen vaše ruce, která je vyznáním fanouškům i výpovědí o nezdolnosti metalové muziky. Potěšilo zařazení písně Nikdy se nevzdávej, při níž Lucie "pozlobila" kapelníka Jiřího Urbana, kterému nastavila mikrofon pro poslední tóny. Do podoby duetu byla zpracována i další stálice koncertů Ďábelská hra či závěrečná Apage Satanas, kde Lucie nechala Honzu v popředí a sama ho svým hlasem spíš doprovázela. Největší aplaus však sklidila Zimní královna, velmi očekávaný pohádkový duet, při kterém oba pěvečtí protagonisté podávají výkon až na dřeň. Spousta rozsvícených obrazovek telefonů jen dokreslovala emotivní atmosféru.

Arakain a Lucie Bílá přivedli na Korunní pevnůstku kolem patnácti set nadšených Olomoučanů, včetně těch, kteří na metalové koncerty běžně spíš nechodí. Možná to některé z nich inspiruje i k návštěvě dalších koncertů kapely. Arakain jede se třemi rozdílnými programy (turné Respiratour, festivaly a koncerty s Lucií Bílou) po celé léto až do konce září.

Termíny:

13.08.2021 Strakonice – Respiratour 2021 (+ Booters, Jerem'I) 
14.08.2021 Dolní Loučky u Tišnova – fest
19.08.2021 Třebíč (Arakain + Lucie Bílá)
20.08.2021 Sokolov – open-air
21.08.2021 Mnichovice (Arakain + Lucie Bílá)
27.08.2021 Jilemnice – festival 
28.08.2021 Beroun – Respiratour 2021 (+ Booters, Jerem'I) 
03.09.2021 Kozojedy u Plzně – Respiratour 2021 (+ Forrest Jump, Booters)
04.09.2021 Mladá Boleslav – Pivní slavnosti
11.09.2021 Bohumín – slavnosti
17.09.2021 Jedlová u Poličky – slavnosti
18.09.2021 Nepomuk/Zelená Hora – Respiratour 2021 (+ Booters, Forrest Jump)
02.10.2021 Hustopeče u Brna (Arakain + Lucie Bílá)

Text: Sylva Kaplanová

Foto: Milan Papežík

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace