Přejít na menu Přejít na obsah

Arakain zahrál v moravském království Jacka Danielse

8. 7. 2020

Pearl Reporty

Jack's Cowhouse v Daskabátu u Olomouce hostil v sobotu 4. července rockový a metalový program v čele s Arakainem. V místě skrz naskrz prosáklém kultovní whisky odehrála tato metalová legenda jeden ze dvou premiérových moravských koncertů svého letního turné Open Air 2020.

Tam, kde vládne Jack
Daskabát je vesnice jen kousek od Olomouce. Sama o sobě není možná tolik známá, ale hudebním fanouškům je velmi dobře známý tamější areál Jack's Cowhouse, vybudovaný, jak název naznačuje, v prostorách bývalého kravína. Areál zahrnuje menší klub s pódiem a barem, venkovní bar v podobě trucku a velké venkovní pódium.
Kdo sem přijde, má pocit, že se ocitl v zemi Jacka Danielse. Vše je vyzdobeno v designu této slavné značky pití, spojené s rockovým prostředím díky světovým hvězdám jako Lemmy Kilmister či Slash. Dokonce i vzadu na pódiu se skví plachta s černobílým logem. Samostatnou kapitolou je pak bar Jack Daniel's Truck a dvě sochy zakladatele destilerie, se kterými se návštěvníci rádi fotí. Nedat si panáka „Jacka“ právě v tomto prostředí by byl hřích.

G.O.C. a Jump: regionální kapely v domácím prostředí
V programu, který začal už v pět odpoledne, byly psány čtyři kapely. G.O.C., kteří program zahajovali, zahráli na menším pódiu, ostatní, počínaje formací Jump, vystupovali již na velké scéně. Obě jmenované kapely pocházejí z hanáckého regionu a v domácím prostředí si své posluchače našly, přestože mnozí zůstávali pohodlně ve stínu posezení a koncerty sledovali raději odtamtud, než zpod pódia.

Jerem.I v čele s novým zpěvákem
Spojení Jerem.I a Arakainu v rámci jednoho koncertního večera není ničím novým – Jerem.I v roli supportu jedou s Arakainem letošní turné k aktuální desce Jekyll & Hyde. Určité změny však uplynulé čtvrtletí bez koncertů přineslo: Jerem.I mají nového zpěváka Pavla Kunčíka a vystoupení v Daskabátu bylo jedním z prvních koncertů, kde se s kapelou představil. Zároveň do Jerem.I přišel také nový bubeník Jan Meduna (Anacreon), který ovšem nebyl zatím přítomen kvůli zdravotní indispozici a kapela na koncertě využila nahrávky bicích. Fanoušků v areálu s pokročilejší hodinou pomalu přibývalo, což se projevilo i na návštěvnosti vystoupení Jerem.I. A v jejich programu nesměla samozřejmě chybět singlová pecka Jack in the Box.

Moravský premiérový víkend turné Arakainu
Zaplněný prostor pod pódiem pak přivítal Arakain. Kapela před dvěma týdny započala své letní turné Open Air 2020 a tento víkend znamenal moravskou premiéru (ještě o den dříve odehrál Arakain koncert ve Valašském Meziříčí). Letní či festivalový program obvykle znamená větší koncentraci těch nejznámějších písní, aby si všichni přišli na své, neboť na letní akce chodívá pestřejší publikum než na klubové koncerty – nové skladby si Arakain nechává spíše na podzimní turné Jekyll & Hyde. Některé ale přesto nechyběly – tradičním úvodem se v poslední době stala píseň Dnes ještě ne, zazněly i další singly Kompromis či Hathor. Velkou část setlistu mají fanoušci v oblibě již léta: To jsme my, Farao, Magor, Černý koně či „skákací“ Ďábelská hra. Legrácky na pódiu nasvědčovaly, že to kapelu také baví a že si opětovné hraní po koronavirové pauze zvlášť užívá.

Díky!
Jediným mínusem byly delší fronty na pivo u venkovního výčepu, ale uvnitř se čepovalo též, a chvíle čekání pod střechou, kde nepražilo slunce, byla přece jen příjemnější. Zvláště vypečené byly výtečné voňavé burgery Jardy Grillmana, který se staral o občerstvení a přísun jídla i v pozdních nočních hodinách. Díky němu nezůstal nikdo o hladu.


Text: Sylva Kaplanová, Milan Papežík
Foto: Milan Papežík, Jack's Cowhouse

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace