Přejít na menu Přejít na obsah

Beseda u Bigbítu – tak trochu jiný festival

14. 7. 2016

Skuli Aktuálně

Když se řekne festival, většině lidí se vybaví nejen sluníčko, pivko, pohoda a dobrá hudba, ale též šacování, přemrštěné ceny, zpoplatněné campcity, areál někde na vyhřátem rovném nekončeném betonovém letišti, nacpaný nesmyslnými komerčními akcemi a mainstreamovými hvězdami a hvězdičkami a podobně. Beseda u Bigbítu je přesný opak. A přesto (nebo právě proto) skvělá akce.

Tak jako každý rok, i letos patří první víkend v srpnu (konkrétně 5. – 7. 8.) v tasovském Topolovém hájku tomuto, již tradičnímu, festivalu. Akce která se nechlubí nejzvučnějšími jmény, naopak se pořadatelé snaží přivézt zajímavé interprety, kteří třeba ještě nejsou tak známí (nebo mainstreamově úspěšní), ale díky pečlivému výběru se vždy najde nějaká zajímavá kapela, která rozhodně stojí za to. Letos to budou například slovenští Longital, český Donnie Darko, pražáci Dalekko, Ghost of You, podmaniví Please The Trees, Neřvi mi do ucha, Kittchen, B4 a mnozí další. Bohatě je samozřejmě zastoupena i zahraniční scéna: za to budou bezpochyb stát například Jaga Jazzist – experimentální jazzová kapela z Norska, jejichž album A Livingroom Hush bylo dokonce vyhlášeno nejlepší jazzovou deskou roku  2002. Další, neméně zajímavou formací jsou američtí Shilpa Ray, kteří zaujali i samotného Nicka Cavea, jelikož jsou jeho doprovodnou kapelou.


Festival je každoročně podporován Mezinárodním visegradským fondem, jehož smyslem je podpořit vzájemnou komunikaci, multikulturalitu v různých podobách a též aktivní setkávání visegrádských národů, jazyků, různých životních postojů i hudebních žánrů. Nesmíme zapomenout tedy nejen na kapely tuzemské a Slovenské, ale též polské a maďarské. Z Maďarska přijede atmosférický instrumentální post-rock Makrohang a The Best Bad Trip. Z Polska pak zpěvačka Cosovel s doprovodnou kapelou a sobotní večer pak odpálí energetičtí Kroki s výborným zpěvem Jakuba Goleniewskiho.


To vše a mnohem více na třech plnohodnotných podiích, což je také novinkou letošního ročníku. Stálicí je pak Soutěž písničkářů, Čajovna, workshopy a podobně. Zkrátka je se na co těšít. Tak čau v Tasově!

Vstupenky k dispozici na goout a nebo na některém z předprodejních míst.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace