Přejít na menu Přejít na obsah

Blackout Festival v Olomouci: Dlouhá party pod taktovkou předních českých rapperů


Magazín Hudební scéna je multižánrový, ostatně jako hudební vkus samotných jeho redaktorů. A tak jsme se vydali do prozatím námi ne moc probádaných vod českého showbusinessu - na Blackout Festival, který proběhl v pátek 20. srpna v olomouckém FunParku u Šantovky. A rozhodně toho nelitujeme, byla to nová a zajímavá zkušenost.

Blackout Festival, to je jedna velká party mladých usměvavých lidí, skřípajících kol vytuněných krásných aut, a hlavně rapu a DJs.
V mezičasech totiž probíhala drift show na přilehlém parkovišti nebo přehlídka tuningu. Průměrný věk návštěvníků byl však překvapivě nízký - převážně 15-17 let.

Na pódiu se objevili rappeři ze skupiny Blakkwood Records. Hlavní hvězdou byl Dorian, který již déle sklízí úspěch mezi mladými na sociálních sítích. Do paměti širšího publika se zapsal v roce 2019 duetem Proud s Adamem Mišíkem. U hvězdy rapu bychom možná očekávali určitý stereotyp arogantního chování, jak se o tom často hovoří. Dorian nás však velmi mile překvapil svým příjemným vystupováním, což můžete vidět i ve zdravici na našem Instagramu, kterou pro Hudební scénu natočil.

Rapper vystupující pod nickem Psycho Rhyme je sympaťák, který v našich uších zněl společně s Dorianem nejlíp. Super image, skladby stravitelné i pro nás pětatřicátníky, produkčně na vysoké úrovni, v rámci show se dokonce párkrát odvážil mezi diváky. A i když u rapu většinou neklademe důraz na nějakou "intonaci" jako v hudebních žánrech zaměřených na melodii, tady je třeba ho pochválit.

Dalším, kdo vstoupil na scénu, byl rapper s přezdívkou Maniak, jehož vystoupení nás nadchlo o něco méně. Přestože spolupracoval s pár velkými jmény jako Separ, DJ Wich nebo Penneři strýčka Homeboye, měl by porozmýšlet nad osvědčenějšími jmény, co se i produkce týče. Je však ještě velmi mladý a věříme, že se mu to v příštích letech a možná s novými posilami v týmu podaří. Dalším setem nás provedl DJ Lucky Boy se svými beaty.

Celý večer byl vlastně velice poklidný, a i když jsou rappeři na pódiu naoko drsní hoši s peprnými texty, ve skutečnosti jsou to vlastně velcí pohodáři a moc přátelští kluci, o čemž se přesvědčili i naši reportéři. Jde tedy především o show, jako ostatně i u mainstreamových umělců, a ta je vlastně to, co publikum zajímá nejvíc. Rap je nejen hudební, ale především životní styl, a vlastně je to v pořádku, protože učí mladé lidi vnímat svět a tvořit si na něj vlastní názor už ve věku, kdy nynější generace 35+ vlastní názor většinou ještě neměla.

Text: Milan Papežík, Ivana Drapová
Foto: Milan Papežík

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace