Přejít na menu Přejít na obsah

Boomwhackers - perkuse pro profíky i pro děti


Boomwhackers jsou lehké barevné plastové tuby naladěné pomocí své odlišné délky a tloušťky na určité tóny. Patří do skupiny perkusních nástrojů. Vynalezl je Craig Ramsell v roce 1995. Jeho firma Whacky Music jich prodala více než čtyři miliony kusů. Boomwhackers jsou vhodné pro profesionální perkusionisty, hudební lektory, ale i pro děti.

Boomwhackers vydávají tóny úhozem jedním o druhý, úhozem o podlahu či o téměř jakýkoli jiný povrch. Je možné je také sestavit dohromady a hrát na ně speciálními paličkami, podobně jako na xylofon. Pokud na jeden konec boomwhackeru upevníte příslušenství nazývané výrobcem „Octavator Cap“ („oktavátor“), tón se sníží o oktávu.

Boomwhackers vznikly v době popularity „hraní“ na různé předměty, které by jinak skončily v odpadu – trubky, odpad určený k recyklaci apod. Amatérští hudebníci brzy zjistili, že různě dlouhé trubky zní rozdílně. To je vlastně princip boomwhackers.

Američan Craig Ramsell údajně přišel s nápadem na boomwhackers v roce 1994 v době, kdy se doma zotavoval z radioterapie, kterou podstoupil kvůli onemocnění rakovinou. Stříhal kartónové roury určené k recyklaci...a všiml si při tom, že různě dlouhé roury vydávají při úhozu různé tóny. Rozhodl se tedy prozkoumat jejich kreativní potenciál. Experimentoval s různými plastovými materiály, než se rozhodl pro plastové tuby, ve kterých se posílaly poštovní zásilkyOriginální plastové boomwhackers byly poprvé vyrobeny v roce 1995. Současná verze, která daleko více vydrží než dřívější prototyp, byla vyrobena v roce 1997.

V roce 1998 založil Ramsell Whacky Music, Inc., společnost, která začala vyrábět různé sady boomwhackers z různých materiálů. V současné době jsou Boomwhackers k dostání v rozsahu tři a půl chromatické oktávy. (Přidání „oktavátoru“ v roce 1999 umožnilo třetí, hlubší oktávu.)

Boomwhackers se často používají při hudební výchově jako levnější alternativa tradičních melodických bicích nástrojů jako xylofon a metalofon. Proto ušetříte nemalé peníze a přesto je zážitek z hudby skvělý. Často je užívají také perkusionisté či jiní hudebníci – vizuálně jsou boomwhackers velmi efektní. Mohou být také používány v muzikoterapii, k rozvoji senzomotorických dovedností a kreativity.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace