Přejít na menu Přejít na obsah

Bubenická skupina Yamato

28. 3. 2013

Redakce Novinky

Každý rok vyráží japonská skupina bubeníků Yamato na šesti až desetiměsíční turné, na němž představuje své originální skladby a sklízí stále větší a větší úspěch. Téměř všechny její koncerty u nás (přijíždí sem pravidelně od roku 2008) jsou s předstihem beznadějně vyprodané.

Nadšení bubeníci se dávají dohromady v roce 1993 v japonské prefektuře Nara. Každý den začínají desetikilometrovým vytrvalostním během. Není se čemu divit, pokud se podíváte na ukázky koncertů, brzo zjistíte, že klasický japonský styl hraní na bubny je skutečně fyzicky vyčerpávající záležitostí. Propracovanost svalů pohybujících se hudebníků vám možná připomene těla šaolinských mnichů. Malé a pevné svaly vyrýsované do posledního detailu jako u vytrvalostních běžců, kteří si nemohou dovolit žádný gram navíc.

 

Když se mladá a moderní japonská generace nových hudebníků začala zajímat o hraní na původní japonské bubny taiko, rychle zjistila, že není schopna namáhavé bubnování fyzicky zvládnout. Nezbývalo jim tedy, než se zeptat starých mistrů a ti jim začali postupně odkrývat taje svého řemesla. Mnozí z těchto “dědů“ jsou schopni ještě v sedmdesáti letech předvádět výkony, které by někteří dvacetiletí nezvládli.

 Abyste mohli hrát na japonské bubny, musíte denně cvičit nejen vytrvalost, sílu, ale také duchovní cvičení podobné józe, dodržovat přísnou stravu a bubnovat mnoho hodin denně. Z cvičení se tak chtě nechtě stává životní styl, nebo také duchovní cesta. Tím, že se hudebníci mnoho hodin denně soustředí na sebezdokonalování těla i mysli, v každém směru se z nich často stávají výborní lidé, podobně jako v dřívější Indii byl mistr hudebník automaticky i mistrem duchovním, za kterým si chodili lidé z celé vesnice pro radu.

yamato

Mnoha mladým hudebníkům se tato dřina později vyplatila i prakticky, protože se dnes mohou živit pořádáním koncertů a turné po celém světě. Živí se tím, co milují. Takoví jsou i Yamato. Jejich mistři je naučili dát do hraní všechno, stalo se jim smyslem života. Jak sami říkají:„Každé setkání s posluchači je pro nás unikátním a vzácným zážitkem. Naším největším cílem je poslat posluchače domů s novou vitalitou a vášní pro život. S každým koncertem pokračujeme v šíření Yamato, ducha Japonska.“

Yamato jsou vyspělí nejenom hudebně. Kostýmy, synchronní pohyby, osvětlení i symbolika, vše je krásně sladěno. Jeden z účastníků koncertu říká:„Jsou to praví showmani, kteří vás dokáží dokonale vtáhnout do děje. Přímo cítíte, jak se vám dívají do očí a nutí vás být neustále přítomen“.

Ostatně, přesvědčte se sami.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=QfnNODyDzLc#!

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace