Přejít na menu Přejít na obsah

Cesta elektronické hudby z klubů na pódia festivalů


V počátcích jistě nikdo netušil, že malé komunity ukrývající se v zapadlých klubech před okolním světem, se postupně začnou rozšiřovat jako elektronický virus, který postihne snad všechny kontinenty a infikuje statisíce lidí po celé planetě.

Z hrstky klubových nadšenců vznikly davové masy lidí, které zaplňují desetitisícové a mnohdy statisícové festivaly s elektronickou taneční muzikou. To, co se v počátcích jevilo jako zanedbatelná drobná komunita, se postupným vývojem přetvořilo v celosvětovou fenomenální kulturu, která si k sobě přitahuje stále větší množství příznivců. Co vlastně je tak zajímavé a přítažlivé na elektronické hudbě? Čím si dokázala získat a udržet své příznivce? 
 

Faktorů je velká spousta a v tom tkví právě velké kouzlo. Tím hlavním je láska a citové pouto k tomuto druhu hudby. Dalším zásadním faktem je potřeba jedince patřit k nějaké komunitě, určující směr a smysl života, ať už se jedná o hudební, nebo jiné odvětví. Hudební komunity přitahují převážně dojmem nespoutané svobody, přátelsví a nepředvídatelných zážitků. Prezentace elektronické taneční muziky je založena na DJ produkci, která spočívá v nepřetržitém toku melodií, zvuků, beatů, s co nejméně znatelným přechodem. 

 

Jinými slovy, tvoří se tedy nekonečná melodická skladba s velkým kouzlem a tím je silný vliv na psychickou stránku jedince, který se přizpusobí - poddá dané atmosféře a zvuku, linoucímu se k němu přes výkonné sound systémy. Ze své povahy tak vytváří pomyslný příběh, který se vyvíjí dál určitým směrem, který je jen těžko předvídatelný. Je závislý na hudbě, která dle svých aktuálních momentů ovlivňuje a vytváří stavy mysli jedince. Každý si vytváří svůj osobní příběh, na základě své aktuální psychické polohy a na druhu hudby, která je vnímána. Může to být příběh plný radosti, veselí, euforie a nebo naopak smutku, úzkosti a histerie. 

To vše vzniká vlivem okolností, jenž se podílí na budování psychického stavu, ať už je to v první řadě druh produkované hudby, kterou ovlivní DJ, nebo je to psychický stav jedince, který může být ovlivněn událostmi, zážitky a v neposlední řadě látkami ovllivňujícími vnímání, ať už se jedná o alkohol, nebo jiné stimulanty, které ať chceme nebo ne, tak k hudební scéně od prvopočátků patří. Celkový zážitek umocní vizuální dekorace, videoprojekce a světelné efekty.

Ať už je podnět jakýkoli, jedna věc je vždy stejná. Člověk se chce odpoutat od starostí všedních dní, zapomenout na negativní aspekty a vyčistit si mysl. Být na chvíli nespoutaný a mít pocit vyjimečnosti… to vše  a mnohem víc dokáže elektronická hudba svým příznivcům nabídnout. Snad i pro tyto fakty se postupem času stávala stále žádanější a její komunita neustále narůstá a sílí.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace