Přejít na menu Přejít na obsah

Druhý den Colours Of Ostrava se déšť trefil přímo do dvou headlinerů


Festival Colours Of Ostrava se přenesl do svého druhého dne a ve čtvrtek 14. července byli všichni plní očekávání. Přece jen nás čekali dva skvělí headlineři v podobě kapel Franz Ferdinand a dlouho očekávaných The Killers, kteří rozhodně diváky nadchli kolosálním způsobem.  

Druhý den na stagi České spořitelny odstartoval Kapitán Demo a jeho bráškové Givi a Jordi. Jak jsme u Jirky Buriana zvyklí, předvedl báječnou a vtipnou show, ke které patří tak trocha bizarnosti, která však diváky vždycky pobaví.

Na duo ostravských rodáků Jiřího Krhuta & Štěpána Kozuba se na Liberty stagi rozhodně těšili nejen "Ostraváci", ale i široké spektrum posluchačů z celé republiky. Miliony zhlédnutí na kanále YouTube svědčí o tom, že jejich show plná humoru a poezie zkrátka funguje a lidi baví. Za doprovodu skvělého pianisty z kapely Bandjeez Pavla Sotoniaka a zpěvačky Barbary Kanyzové předvedli, jaká síla se může skrývat v obyčejném akustickém programu se špetkou černého a nekorektního humoru. Štěpán Kozub pochválil publikum slovy: "Vy ste všici fajni. Kdybyste byli banda debilu, tak to prostě nefunguje, ale protože ste fajni, tak to všechno sedi," a vysloužil si obrovský potlesk.

Rozpaky diváků vyvolala americká rapperka Princess Nokia, jejíž show většina přítomných popsala jako ten nejhorší zážitek z Colours za všechny roky. Nedá se jí rozhodně vytknout báječná komunikace s publikem a velice milé a srdečné vystupování, ale to bohužel někdy nestačí. Když už rapperka vydala nějakou hlásku do svých halfplaybacků, nestálo to za moc a připomínalo to kvílení. Ke konci show tak pod pódiem zůstala jen opravdu hrstka diváků.

Phoebe Bridgers však všem přítomným spravila chuť. Početný dav nadšených fanoušků čekal pod Liberty stage už cca. půl hodiny před vystoupením a vyvolával jméno americké písničkářky. Když vstoupila Phoebe na pódium, začala do davu šířit emoce a kvalitní vystoupení bylo umocněno krásnými rekvizitami a vkusnou videoprojekcí na led obrazovce. Phoebe má ve svém zastřeném hlase něco, co diváky zkrátka přitahuje a dodává jim příjemný pocit. Doprovázena byla pětičlennou kapelou, která byla oděna do převleku kostlivců.

Čtrvrtek měl prakticky dva headlinery. Jedním z nich byla skvělá skotská kapela z Glasgow Franz Ferdinand. Ti předvědli báječnou show a dokonalou komunikaci s publikem. Frontman Alex Kapranos byl stále rozesmátý a bylo po celou dobu vidět, že vystupování pro dav lidí ho moc baví. A dav to také nadchlo. Po třetí písni se z oblaků snesl déšť a jen málo jedinců se stáhlo do ústraní, což svědčí o tom, jak moc celá show diváky bavila. Čekali jsme, že ta největší pecka přijde na závěr v podobě The Killers, ale Franz Ferdinand přesvědčili o tom, že jsou na stejném levelu.

V aule Gong jsme si alespoň na chvíli užili vystoupení japonské jazzové pianistky Hiromi Uehara. Hiromi: The Piano Quintet, tak byla nazvána její fantastická show, při které hned po první skladbě dostala strhující aplaus všech přítomných diváků. Kdo hledal ten správný relax, nebo byl náročnějším hudebním posluchačem, našel si zde to své.

Největším tahákem večera byla bezpochyby kapela The Killers z Las Vegas. Dav diváků se scházel už desítky minut před vystoupením a celou show provázela také speciální opatření pro přítomné fotografy - focení povoleno jen pro management kapely. Samozřejmě fotky máme, ostatně jako dav všech fanoušků, kteří postovali nekvalitní fota přes mobilní telefony. Jen bychom neradi zveřejnili něco, co bylo oficiálně zakázáno. Po 15 minutách hlavní show, jako by vše bylo domluvené s předchzí kapelou Franz Ferdinand, se spustil déšť, který ale věrné fandy nezlomil. K písni Runaway Horses si přizvali "Zabijáci" také zpěvačku Phoebe Bridgers a za padajících krůpějů deště společně vystřihli procítěný duet. Frontman Brandon Flowers s jeho typickou vlnkou učinil vše, aby publikum pobavil, což se mu perfektně povedlo. Za nás jen veliká škoda, že jsme se nedočkali našich oblíbených písní jako Caution, Be Still nebo Here With Me. Náš speciální obdiv patří tlumočnici Amber Galloway, která celý koncert překládala pro neslyšící diváky. Je to velká sympaťačka!!!

Objevil se nám však takový nešvar - naši diváci používají nehezká slovíčka... - objevilo se totiž rozhořčení nad přeplněným VIP prostorem. Rádi bychom se pořadatelů v tomto zastali. Pořadatelé prodali určitý počet VIP vstupenek, který odpovídal všem standardům. Nikdy se nesejdou ve VIP prostoru úplně všichni hosté. Někteří si užívají koncert u hlavní stage, někteří se prochází po areálu a nekteří v daný den vůbec nedorazili, neboť VIP vstupenka je čtyřdenní. Nikdo však nepředpokládal, že se při tom největším lijáku sejdou v onom prostoru všichni. Naprosto chápeme, že pořadatelé skoro 3 roky čelili velkému tlaku, nesmyslným restrikcím a změnám pravidel, a nebylo lehké cokoliv upořádat. Po všech těch nesnázích pak museli během festivalu odpovídat na dotazy nespokojených diváků, kteří jim situaci vůbec neulehčili. Tímto bychom jim chtěli vyjádřit naši velkou podporu a hlubokou poklonu, že se vše povedlo.

Text: Milan Papežík, Kateřina Kašáková
Foto: Milan Papežík

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace