Přejít na menu Přejít na obsah

Dymytry jsou na turné, loučili se s klubem Apollo 13

26. 2. 2017

Pearl Magazín

Před pár dny odstartovalo turné Krby kamna Turyna Tour kapely Dymytry. Maskovaní psy-core metaláci z Prahy nezaháleli ani v lednu, kdy si většina kapel vybírá volno, a připravili pro své fanoušky rovnou tři nové skladby, které vyšly na EP Sedmero krkavců. Následuje turné, se kterým Dymytry tento a příští měsíc objedou republiku. Setlist obsahuje průřez jejich dosavadní kariérou. Nechybí všechny tři nové písně, skladby dlouho nehrané, ale ani klasiky, které si každý fanoušek vždy znovu rád zazpívá s kapelou. Součástí programu je světelná show a digitální projekce. Hosty turné jsou kapely Loco Loco a X-Core.

Kapela si pro své druhé samostatné turné připravila opět propracovanou koncertní show včetně digitálních projekcí, na kterých odvedli kus práce sami kluci z kapely. Novinkou je také vzhled kapely – Dymytry odložili dlouhé černé sukně a vystupují v nových, rockovo-metalově laděných kostýmech. Leckdo by mohl možná něco namítat, ale skutečný fanoušek neupírá svým oblíbencům právo na vývoj, které jednoduše po čtrnácti letech existence uplatnili. Ušli během té doby dlouhou cestu od kapely takřka undergroundové k plným sálům, a to jim zajistila především jejich hudba a texty – kdyby toto jednoduše nebylo dobré, nevydrželo by je tolik fanoušků léta podporovat. Hudebně také od založení kapely značně vyrostli, v současné době se s novým EP Sedmero krkavců vracejí k trochu tvrdší hudební linii, avšak se nebrání experimentům. K novému EP a turné si Dymytry, jak je u nich zvykem, nabízejí bohatý merchandise. Ten tentokrát obsahuje mj. jednoduchá trička s logem v podobě názvu kapely, která jsou „nositelná“ i tam, kam by se klasické metalové tričko možná tolik nehodilo, a jako rarita nejvíce zaujme nejspíš návrat dvoulitrového pivního speciálu Svijany s krásným designem, který Dymytry poprvé představili již před dvěma lety.

Třetí koncert turné se konal na Hané, v Prostějově v klubu Apollo 13. Byl to speciální rozlučkový koncert bez hostů (nevešli by se), Dymytry se při něm loučili s klubem, ve kterém opakovaně hráli a který bude končit svou činnost. Koncert byl vyprodaný, již hodinu před začátkem se v něm shromáždila drtivá většina těch, kdo si na dnešní den koupili lístky. V klubu bylo tedy narváno, vepředu se však volné místečko uchytit dalo, i když člověk přišel později – ne každému se chtělo stát pod pódiem a čekat na začátek koncertu, nejvěrnější fanoušci tak ovšem samozřejmě učinili, jak už to znají ze spousty jiných koncertů, které v minulých letech navštívili.

Po deváté nastoupili Dymytry na pódium a zahájili koncert novou skladbou Pod vodou. Setlist tohoto turné je bohatý – aby také ne, když kapela hraje speciální prodloužený dvouhodinový set sestavený pro toto turné. Zazněly samozřejmě všechny tři písně z nového EP Sedmero krkavců (Pod vodou, Sedmero krkavců, Barikády), další stále ještě relativně nové písně z alba Agronaut (Věrní zůstaneme, Nahrabat, Dej Bůh štěstí) i ty staré až téměř nejstarší (D.O.S.T., obligátní Strážná věž jako úplný závěr koncertu), „dymytrácké“ koncertní klasiky jako Lunapark, Média, Jsem nadšenej, Ocelová parta, Zase mi lhali, Ne nikdy!, ale i písně, které se v poslední době nehrály a nyní byly příjemným překvapením (Čas nezastavíš, Zlatí hoši, Z pekla, Harpyje). Tím největším byla však unplugged verze písně Nahrabat, kterou zpěvák Protheus za doprovodu akustických kytar svých spoluhráčů pěvecky „vyprávěl“ jako příběh. Texty Dymytry nutí mnohdy k zamyšlení nad současnými společenskými problémy (válka, lidská nepoctivost, vliv médií na náš úsudek, neschopnost žít tady a teď, „špiclování“ okolí i ze strany státu, přílišná touha po penězích), což je jen dobře – jsou věci, o kterých je třeba hovořit či se nad nimi přinejmenším zamyslet. Nesmělo chybět ani dlouhé sólo Miloše Meiera, který opět prokázal, že patří ke špičkovým bubeníkům nejen naší země, ale i Evropy, kde se čas od času účastní bubenických akcí. Miloš si navíc natáčel dění na pódiu i reakce fanoušků na svůj mobilní telefon za účelem zveřejnění krátké videodokumentace na Facebooku, jak se již v posledních měsících stalo jeho zvykem.

Závěr koncertu byl také jedním velkým poděkováním z úst Prothea: spoluhráčům, fanouškům, sponzorovi – firmě Krby kamna Turyna i vedení klubu Apollo 13, ve kterém Dymytry odehráli během minulých let několik koncertů a vždy se zde cítili velmi dobře. Klub byl založen původně na podporu místních kapel, jako zázemí, kde mohou vystupovat, občas se zde konal i koncert celorepublikově známější a populární kapely, jako jsou například Dymytry.

Klub od léta přestane fungovat jako místo k pořádání koncertů. Důvodů je více, jedním z nich jsou důvody finanční, jak uvedl pořadatel. Je to škoda, neboť má výbornou undergroundovou atmosféru a je místem, jež svou pověstí přesáhlo hranice Prostějova. Interiér dotváří mimo jiné věc, která kromě pódia a baru brzy přitáhne pohled příchozího – velká cedule s nápisem PSYCHIATRICKÁ LÉČEBNA. Od pořadatele jsme se dověděli i historku, jak se sem dostala: přinesli ji jeho přátelé jednoho večera, kdy už byli mírně společensky unaveni, a nebyli schopni vysvětlit, jak se k ní dostali. Zanechali ji na místě, odešli...a pořadatel se rozhodl vyvěsit ji v klubu jako dekoraci. Když se pak objevili jiného dne a ve střízlivém stavu, domáhali se jejího vrácení – to ovšem už nebylo možné: cedule již byla součástí interiéru klubu. A ostatně proč ne, nápis na ní je totiž pravdivý: hudba léčí naši duši a nejeden fanoušek by zajisté podepsal, že hudební klub je pro něj pomyslnou léčebnou, kde se mu navrací duševní zdraví zdecimované dlouhým pracovním týdnem či nějakou nepříjemnou událostí.

Dymytry se na tomto turné chystají do více než desítky dalších měst:

03.03. Šumperk
11.03. Hronov
17.03. Kozojedy, okr. Plzeň
18.03. Čenkov, okr. Příbram
24.03. Hradec Králové
25.03 Skrýchov u Opařan
31.03. Přerov
07.04. Stříbro
08.04. Domažlice
21.04. Cítoliby, okr. Louny
22.04. Pečky, okr. Kolín
28.04. Semily (bez Loco Loco)

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace