Přejít na menu Přejít na obsah

Etnické a sexuální menšiny aneb Počátky elektronické hudby


Co se vlastně skutečně skrývá pod tímto názvem, mnohdy milně označováným syrovým titulem Techno? Odkud se vzal? A kdo mu pomohl se prosadit?

Jde o hudební žánry založené na zvucích, složených z harmonických složek, pomocí syntetizátorů, samplerů, sekvencerů, bicích automatů a hudebních softwearů.

Původní komunitu elektronické taneční scény tvořili etnické a sexuální menšiny. V dnešní době tento pojem zahrnuje obrovské množství odvětví a podskupin, které však své kořeny mají hluboce zasazeny do období ranného Jazzu a Blues. Zásadní byla 80.léta, kdy se v první polovině v USA začínalo transformovat z klasického Disco soundu první zásadní odvětví zvané House music.

V Chicagu, New Yorku a Detroitu vznikají první kluby s House scénou, jako New Yorkský Paradise Garage a ikona Chicaga-Chicago Warehouse. Nastává období UNDERGROUNDU.

Mezi nejzásadnější ikony patří od počátku Frankie Knuckles z New Yorkského Paradise a Chicagský Ron Hardy. Tato stále se rozrůstající scéna se nadále přesunula do ,,kolébky taneční muziky” a to do Anglie, ze které pak rozšiřovala svou působnost dále do Evropy. House music se nadále postupně rozvětvovala do různých podžánrů, které byly ovlivněny okolním hudebním světem a prolínáním různých hudebních žánrů mezi sebou.

Vznikala tak stále nová odvětví elektronické taneční scény, objevovali se stále noví interpreti udávající směr a vývoj. V Evropě jsou za největší pionýry považováni němečtí Kraftwerk a francozští Daft Punk.

Dnešní doba čítá nespočet odvětví vzniklých postupnou transformací elektronické hudby, ať už uvedeme zmíněný pojem Techno, nebo Electro, Trance, Brakebeat, DnB, RnB, EDM, Chill Out, Lounge… Věřte, že tato všechna odvětví se dále dělí na mnohem rozsáhlejší podskupiny těchto základních žánrů, a není tedy na místě hodnocení toho všeho jedním pojmem Techno!

Elektronická taneční hudba mnohdy opovrhovaná neni pouze ono mýtické TUC TUC, ale naopak je neskutečně pestrým a kreativním druhem hudby, který stojí za hlubší poznání.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace