Přejít na menu Přejít na obsah

Filmové soundtracky s vánoční tématikou


Vánoce strávené bez toho, aby se člověk podíval alespoň na jeden jediný vánočně laděný film, nejsou Vánoce. V záplavě tradičních pohádek naneštěstí často zapadnou filmy, jejichž hudební složka je nepostradatelnou součástí zážitku, a dalece převyšují nezajímavé průměrné snímky. Ti z vás, kteří ještě v dnešní době vlastní televizi, si můžou udělat malý průzkum ohledně toho, které z námi vybraných filmů přes letošní svátky uvidí.

Home Alone – John Williams

Hudebního skladatele Johna Williamse zná snad každý. Za svou dlouhou kariéru daroval světu takové hudební motivy, jako jsou Star Wars, Indiana Jones, Jurský Park nebo také Čelisti a Harry Potter. Mezi těmito majestátními filmy a jejich hudebními doprovody, pak může působit soundtrack k Sám doma poněkud komicky, ale důkazem výborného hudebního zpracování ústředního tématu Somewhere in my Memory je nominace na Oscara za nejlepší původní hudbu. Jinak ale na soundtracku z roku 1990 najdete i pár tradičních koled.

Die Hard 2 – Michael Kamen

Pokud vám jméno Michaela Kamena nic neříká, pak asi nedáváte u titulků příliš velký pozor. Kamen možná nesložil tak honosné a veleznámé melodie jako výše zmíněný John Williams, ale za svou kariéru stihl ozvučit desítky filmů a také spolupracovat s populárními hudebníky na jejich albech. Zmínit by se měla například jeho spolupráce s britskou kapelou Pink Floyd nebo soundtracky k sérii Smrtonosná zbraň, Smrtonosná past nebo filmům jako Mrtvá zóna a Robin Hood. I přes to, že pak samotný vybraný film Smrtonosná past 2 nemá jako ústřední motiv vánoční stromeček a shledání se v rodinném kruhu, v jednotlivých částech soundtracku jsou vánoční motivy velice hojně využívány. V ukázce jsou to rolničky udávající smrtící tempo.

Gremlins – Jerry Goldsmith

O genialitě spojené se šílenstvím se mluví velice často a nutně to musí být případ i soundtracku pro tento šílený film. Pokud vám tento béčkový horor z osmdesátých let z nějakého důvodu unikl, měli byste tuto chybu napravit už jen kvůli soundtracku Jerryho Goldsmitha. Tento velikán, který má na svém kontě hudební motivy pro desítky filmů a seriálů, včetně Star Treku, Vetřelce nebo Ramba. Za svůj nezpochybnitelně originální a zdařilý výkon získal Goldsmith Saturn Award za nejlepší hudbu. Pokud vás ani toto nenahlodalo, pusťte si rovnou soundtrack.

Love Actually – Craig Armstrong

Ze zcela jiného soudku než předchozí soundtracky je hudební doprovod pro velice populární romantickou komedii u nás známou jako Láska nebeská. Ta se může chlubit mimo jiné výborným hereckým obsazením, ale také líbivými a uklidňujícími tóny ústředního motivu. Ve srovnání s předchozími velkými jmény může Armstrong působit trošku neplnohodnotně, ale opak je pravdou. Tento výborný hudební skladatel se nezaměřuje jen na hudební doprovod pro filmy, ale skládá také klasickou hudbu, za což mimo jiné získal Řád britského impéria. Mimo Lásku nebeskou jste pak mohli jeho hudbu slyšet například ve filmech Moulin Rouge! nebo Ray.

The Nightmare Before Christmas – Danny Elfman

Ve výčtu velkých hudebních skladatelů, kteří zasvětili svoji kariéru filmům, nemůže chybět Danny Elfman, z jehož tvorby můžeme za všechny zmínit Batmana, Simpsonovi nebo jeho mnohaletou spolupráci s Timem Burtonem. Originální verze soundtracku k této hororově laděnému příběhu z roku 1993 si vysloužil nominaci na Zlatý glóbus a samostatnému soundtracku se dařilo i v hudebních žebříčcích.  Svou trochou do mlýna pak přispělo i nemalé množství umělců, jako například shakespearovský herec Patrick Stewart, a na verzi z roku 2006 to byl pak Marilyn Manson a v neposlední řadě na albu Nightmare Revisited se podílela například zpěvačka Amy Lee nebo kapela Korn.

Ennio Morricone – The Thing

Jako takový malý bonus přesahující tradiční Vánoční tématiku, jsem se rozhodl zařadit do výběru i tento mrazivý soundtrack doprovázející film Johna Carpentera z roku 1982 Věc. Hudba pochází z dílny italského hudebního skladatele a bývalého trumpetisty, který v průběhu svého života už stačil ozvučit více než pět set nejrůznějších filmů a seriálů a jeho hudba byla obsažena i v množství oceňovaných filmů. Mimo věci složil například hudbu pro Vlka nebo Nedotknutelné a Tenkrát na Západě. Možná se ptáte, proč zařadit Věc mezi vánoční soundtracky. Asi je to kvůli chybějícímu sněhu a ledu. Můžete si ho užít alespoň prostřednictvím tohoto skvostného filmu a děsivého hudebního doprovodu.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace