Přejít na menu Přejít na obsah

Havířovské slavnosti přinesly perfektní multižánrový program s metalovým nádechem


Stalo se už tradicí, že se začátkem září každoročně vydáváme na slavnosti s tím bezkonkurenčně nejlepším programem v celé naší zemi. Ano, řeč je o Havířovských slavnostech, které v hornickém městě v okrese Karviná pořádá tamní Městské kulturní středisko. Letos připravili pořadatelé opět bohatý hudební program plný známých českých jmen a evropských metalových špiček. Došlo však i na jeden (ne)hudební bizár. 

Program odstartoval rapper Paulie Garand, kterého vystřídali šumperští 05 a Radeček. Ti se po svém vystoupení ochotně fotili s fanoušky a jejich premiéru na Havířovských slavnostech si užívali plnými doušky. Ve spanilé jízdě pokračovala stálice všech kvalitních festivalů Wohnout a nešlo si nevšimnout, že Matěj Homola zaujal na pódiu pozici v sedě. Jak pak vysvětlil, po nehodě na motorce, při které si přivodil zlomeninu klíční kosti, ještě stále neudrží v ruce kytaru, a tak musí při hraní sedět. Wohnouti si střihli hodinový set, při kterém došlo na ty největší hity jako Sej-ko-no-pí, Barbíno?, Banány, Rayda nebo na hymnu všech českých opilců Svaz českých bohémů. 

Tata Bojs jako tradičně přinesli dokonalý zvuk a fantastické vystoupení a s klidem se dá říct, že jsou jednou z hudebně nejvyspělejších českých kapel současnosti. Jejich prvky elektroniky a futurismu lehce připomínají vystoupení skvělých Bastille, kteří na slavnostech zazářili loni. Ani Tatáči nenechali své fanoušky bez pozdravu a po skončení jejich báječné show se jim věnovali v merch stánku. Osvědčený recept, jak přitáhnou publikum, vytasili pořadatelé tím, že opět do programu zařadili Rybičky 48. Vždyť máme v živé paměti, jak na jejich koncertě bylo předloni narváno. A i letos se pod pódiem sešla solidní řádka nadšenců, kteří si užívali tóny songů jako Tohle je rock'n'roll vy buzny, Divokej Ir, Léto, Vážené dámy nebo Zamilovaný-Nešťastná. Že se sešlo opravdu početné publiku, potvrdil po sundání svých slunečních brýlí i frontman Kuba Ryba vtipnou hláškou "Do p*či, vás tady je!". Úsměvné bylo také jeho přeřeknutí s dvojsmyslem, kdy si přizval na pódium mladou dámu a vyzval security s prosbou "Kluci z ochranky, píchnete jí? Jako jestli jí pomůžete...!" S kluky z Rybiček zkrátka není nuda a jejich už věhlasná ohňová show a pyrotechnické efekty dávají koncertu ten správný náboj. 

První den zakončila německá metalová kapela Powerwolf a jednalo se o fantastickou a dech beroucí show. Tak vyzdobenou scénu opravdu očekávali jen jejich nejzarytější fanoušci. Ti ostatní jen nevěřícně koukali a museli ocenit, že byť byl zahraniční program ryze metalový, pořadatelé rozhodně nesáhli vedle. Kapela je známá svou kritikou a narážkami na církev a její problematiku, což ve svém koncertním setu naznačili mnoha gesty. 

O velkolepý rozjezd druhého dne se s hity legendárních Queenů postarala česká tributová kapela Queenie. Ti také mimo světově známých písní do repertoáru zařadili vlastní song Let Me, jenž opravdu působí jako pecka, kterou sám napsal legendární Freddie Mercury. Poté následovalo vystoupení stále svěžího elegána Jiřího Korna a jeho Dance Company, kteří společně vytvořili dokonale sladěnou choreografii. České legendě by málokdo tipoval jeho věk (74 let), protože na pódiu předváděl opravdu skvělé pohyby jako zamlada. To samé by se dalo říct o nestárnoucí stálici slovenské hudby. Zpěvák Peter Nagy vnesl do publika dobrou náladu a zazněly nejzásadnější hity jeho kariéry. Nebylo snad jediné písně, kterou bychom neznali. Jeho známou hitovkou So mnou nikdy nezostárneš tento sympaťák opravdu potvrzuje, že zraje jako víno. 

Celým programem druhý den jako moderátor provázel Leoš Mareš a ten měl na programu také svoji DJ show. Jsme už pár roků zvyklí, že se vystoupení různých DJs stala nedílnou součástí současných festivalů, to Leošovo bylo tak trochu bizár. Namísto tvoření nového hudebního díla a mixování hudby působil Leoš jako takový "pouštěč" a "zastavovač", neboť každých 10 sekund hudbu vypnul a oznámil nějaký svůj poznatek nebo vtip. Některé jeho hlášky byly skutečně vtipné, ale možná by lépe působilo, kdyby se držel pouze svých písní z kožichové éry. Po chvíli svůj DJ pult totiž opustil úplně a držel se v popředí a zaujal po zbytek své show opět roli moderátora. Několikrát se vydal přímo do kotle mezi diváky, což byl docela odvážný krok, neboť zde již čekali rozvášnění fanoušci hlavních metalových hvězd. Pokud to ale diváky baví, a někteří se skutečně skvěle bavili, není mu co vytknout. 

Absolutně fantastické vystoupení předvedla několikanásobná zlatá slavice Lucie Bílá. Ta báječně komunikovala nejen se svým publikem, ale i s novináři ve foto pitu, stále s námi udržovala oční kontakt a nechala nás, abychom pořídili krásné fotky. Náš reportér Petr Bernatík dokonce Lucce předal krásnou kytici, za kterou byla moc ráda. Podotkla však, že se kytka předává až po koncertě, ale nám bylo jasné, že si ji zaslouží hned ze začátku. A když už jsme byli v případě Jiřího Korna a Petera Nagye u toho stárnutí s grácií, je nutné dodat, že i Lucka s přibývajícím věkem mládne do čím dál větší krásy. Zpěvačka malá vzrůstem, ale velká svým hlasem zazpívala nejen své největší hity z dob minulých, ale také nové pecky, které působí velice něžným dojmem. Lucka bývala vždycky tak trochu za drsňačku, ale jde poznat, že je nyní v životě moc šťastná a sálá z ní pozitivní nálada a na pódiu vytváří až intimní atmosféru. A to naší nejslavnější zpěvačce rozhodně moc sluší. 


 
V sobotu se tančilo opravdu jako o život a o další dávku tance a skvělého humoru se postarala chlapecká taneční, pěvecká a striptérská skupina z Prahy 5 - Smíchova Mig 21. Jirka Macháček byl jako vždy ve skvělé náladě a pobavil publikum jak známými texty , ale také epesními tanečními kreacemi. Největšími taháky večera však byly koncerty kapel Accept a Lordi. A opět měli žně především fanoušci metalu, neboť tyto tyto kapely často nechybí v line-upu oblíbeného festivalu Masters of Rock. 

Havířovské slavnosti se tedy opět vydařily ke spokojenosti všech a rozhodně je letos provázelo větší štěstí než v loňském roce. Kromě bohatého programu na hlavní stage nechyběla ani tradiční dětská zóna s letošní novinkou v podobě papoušků z Arakova, spousta pouťových atrakcí nebo stánky s občerstvením. Ceny ve stáncích byly oproti jiným festivalům velice příjemné. I když ceny na kulturních akcích po celé zemi vzrostly raketovou rychlostí, zde se dá mluvit o férovém přístupu stánkařů. 

Text: Milan Papežík, Petr Bernatík
Foto: Milan Papežík

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace