Přejít na menu Přejít na obsah

Houslistka Lindsey Stirling podruhé v Praze, tentokrát i zazpívala


Není tomu ani rok, co Lindsey Stirling vyprodala Pražskou Incheba Arénu, již tehda ale slíbila, že se vrátí. Svůj slib splnila minulou sobotu 11.7., kdy vystoupila tentokrát open air v sympatických prostorách Žlutých Lázních.

Rodačka z kalifornské Santa Any začala s houslemi v pouhých pěti letech, svůj osobitý styl prokázala v Amerika má talent. Lindsey se tehdy sice dostala jen do osmifinále, zato si jí ale všiml producent Devin Graham a společně natočili hudební video - Spontaneus Me. Tančící houslistku kombinující tradiční hudbu s dubstepem, porotci v show odsoudili se slovy "na toto musíte být světovou houslistkou a to nejste". Avšak její YouTube kanál rostl prakticky každý den ve sledovanosti. Během říjnového koncertu 2014 v Praze měla Lindsey již 4 milióny odběratelů, nyní, po necelém roce, je tomu téměř 7 miliónů odběratelů. To jen dokazuje Lindseynu stále se zvyšující popularitu.

V sobotu Lindsey odehrála 90 minutový set, který obsahoval téměř veškeré její skladby. Písně ovlivněné různými hudebními žánry i tématy Lindsey doplňovala zajímavými slušivými kostýmy a kolikrát i s vysvětlujícím intrem.

Koncert začal písněmi Ascedance a Mooon Dance, po kterých se Lindsey přivítala s diváky pozdravem "Ahoj!" a poděkovala za možnost zde opět hrát. Zmínila také velice aktivní český Lindsey Stirling fanklub, který ji opět obdaroval mnoha dárkami. Změnou oproti minulé show byla výměna dvou tanečníků za čtyři pohledné tanečnice, které Lindsey doprovázely. Taneční choreografie díky tomu získala nový rozměr, který velmi zaujal.

Nechyběl ani bubeník Drew Steen a obzvláště pak klávesista Jason Gaviati, přezdívaný Gavi, jehož osobitý styl hraní se na živých vystoupeních začíná více a více podepisovat. To jsme mohli vidět právě třeba u hitovky Roundtable Rival, jež by se dala považovat za jeden z vrcholů večera. To si Gavi zahrál roli zločince z videa a střihl si duel s Lindsey. Oproti minulému vystoupení se Lindsey nebála více komunikovat i s kapelou a právě po této písni proběhl s Gavim menší rozhovor, kdy Lindsey vtipně poznamenala, že ji Gavi téměř dostal, na čež si Gavi hodil asi na minutu sólo na klávesy. Další příjemné překvapení.

Návštěvníky velmi pobavilo také vtipné video po písni Elements, kdy v zákulisí právě Drew a Gavi hrají kámošky Lindsey a utěšují ji, že vypadá nádherně za všech okolností. Kromě oficiálního kanálu má totiž Lindsey ještě další, nazývaný LindseyTime, na kterém bloguje své zážitky ze života během koncertů.

Lindsey v dalším vstupu vysvětlila, že i když většina jejich písní nemá žádné slova: "Písně mají pro mě mnohdy velmi hluboký a přesný význam". Například před písní Crystallize, proběhlo delší video, ve kterém byl smysl písně vysvětlen. Poté přišla na řadu Firefly, ve které Lindsey více zpívala než hrála. To bylo pro mnohé nečekané zpestření, které si zasloužilo ohromný potlesk ze strany návštěvníků. Video s vysvětlením významu písně se pak také dostavilo k  Shatter Me, která jako snad jediná píseň obsahuje i klasický text.

Jako přídavku jsme se tentokrát dočkali pomalé písně Phantom of the Opera, kterou se ale Lindsey nebála hned několikrát vygradovat. O to větší zklamání, když už byl i přídavku konec. Kombinace tanečnic a promítání růzých videí s mluveným vstupem vytvořilo celistvý dojem, který občas kdejaké kapele chybí.

Celý koncert tedy působil velmi uvolněně a sympaticky, vtipkování mezi kapelou a častá komunikace s diváky vytvořila velmi příjemný až přátelský vztah, který minulému koncertu možná chyběl. Počasí vyšlo na jedničku a díky open air stage, která byla vyšší než ta v Incheba Aréně, mohli i diváci v zadních částech poměrně dobře vidět. Klávesista Gavi po show na svém Instagramu uveřejnil děkovné video.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace