Přejít na menu Přejít na obsah

Hrady CZ - multižánrový fesťák, který neurazí - tentokrát na Kunětické hoře

22. 7. 2018

Skuli Aktuálně

Fesťák, kam lze vzít děti, partu kámošů, holky na rozlučku se svobodou nebo partnera, bez ohledu na hudební vkus, věk? Hrady CZ jsou tou správnou volbou. Ověřili jsme to tento víkend v Pardubicích, respektive na Kunětické hoře.

Tradiční festival, na tradičních místech v bezprostřední blízkosti českých a moravských hradů. Léty ověřený koncept, multižánrový lineup, spousta stánků a komerčního vyžití, známá jména české hudební scény a obrovská návštěvnost. Ano, to jsou Hrady CZ. Léto již je v plném proudu, ale tato šňůra festivalů teprve pozvolna začíná. Její druhou zastávkou byla v pátek 20. 7. a sobotu 21. 7. Kunětická hora u Pardubic.

Ačkoli se brány areálu v pátek otevřely již v 15.30, areál byl ještě chvíli relativně prázdný a tak si první kapelu, pardubické Sabrage, vychutnala jen hrstka návštěvníků. Situace se celkem rychle změnila hned s druhou formací a sice se slovenskými Horkýže Slíže. Stálice českých festivalů. Škoda, že hráli tak časně a tedy party nebyla tak rozjetá, jak tomu bývá u chalanů z Nitry zvykem. Další "nezvyklostí" byla basačka Veronika, která od letošního jara nahradila Kuka, který se teď již naplno věnuje zpěvu, jízdě na kolečkových bruslích po podiu a tak. 

Jak již bylo uvedeno v úvodu, na Hradech si každý něco najde. A proto i takové kapely jako Ivan Mládek a Banjo band tam mohou mít své místo. Pravda, jejich show je konstantní a neměnná už pěknou řádku let, ale vždy se najde někdo, kdo je ještě neměl tu čest naživo vidět a je pobaven. Ostatně Ivanův úvod a sice věta "Paní, netvařte se tak překvapeně, že jsme jetě naživu" hovoří za vše. Následovali rozjaření a jako vždy výborní, Pipes and Pints (ačkoli též jim to více sluší za tmy), Majk Spirit a pak Marpo. Jako každý rok, rapová vsuvka nesmí chybět. A rockověji ladění návštěvníci jistě ocenili Trouble gang který dělal Marpovi zdařilý doprovod.

S padající tmou přišla opět každoroční záležitost - a sice vyhlášení karnevalu. Některé masky, třeba taková zásuvka a zástrčka, nebo zimní bobařská olympijská výprava z Jamajky (aka Kokosy na sněhu) byly geniální. Účastníci byli po zásluze odměněni a nebyl čas ztrácet čas. J.A.R. podpořili už tak dost rozjetou náladu a na dobrou noc nic víc a nic míň než Škwoři. Vzhledem k hektolitrům piva, které ten slunečný den musely padnout, ideální závěr.


Sobotní ráno bývá na festivalech vždy ospalé, pozvolné a klidné. Málokdy se povede v pravé poledne přilákat do areálu téměř tolik lidí, co na hlavní headlinery přechozího dne. Tady se to povedlo. Energii, humor, sluníčkovou náladu a vodu z hasičské cisterny rozdával Tomáš Klus s kapelou. Skutečně, každý, kdo "byl napojen" si jeho pozitivně naladěný koncert musel opravdu užít. Poté se ale spousta lidí odebrala užívat si oběd někam na deku, do stínu... i když program byl pestrý. Pravdou sice je, že Lenny nedokázala úplně udržet tempo, které nastolil Klus a Slze se to povedlo jen díky tomu, že má spoustu rádiovek a notoricky známých písní, které si pak notoval skoro každý. Party se naplno rozjela až s domácí Vypsanou Fixou. To už se první řady nebály poga a circle pitů. A Fixa si určitě zaslouží pochvalu za vytříbený playlist ze samých straých písniček, který se skutečně povedl. 

Co se též povedlo, ačkoli si to asi nemyslí úplně všichni návštěvníci festivalu, soudě dle mizivé účasti pod podiem, byl koncert Hentai corporation. Pravdou je, že festval je multižánrový a volbou Hentaiů určitě pořadatelé pár tvrdých srdcí potěšily, ale mnoho lidí jejich koncert raději využila jako čas k občerstvení. Přitom to bylo skvělé rozpýlení v horkém odpoledni. Headliner Ráďa rozdával do prvních řad panáky whiskey a žhavé polibky. Jeliož klubové koncerty této pražské partičky patří vždy k šíleným akcím, bylo zajímavé sledovat, jak se chlapci musí ovládat a snažit se moc nepobuřovat. Přeci jen tolik dětí a seniorů, jako běhm Hradů, na koncertech asi ještě nikdy neměli.

Poté ale zpátky na zem. Kapela Jelen. Nyní už stálice českých festivalových pódií. Příjemá oddychová pohoda, před "kapelou ze samých pankáčů" alias Visacím zámkem. Ten na Hradech zkrátka nesmí chybět. A i přesto, že ani oni koncept svého vystoupení příliš nemění, vždy se setkají s obrovským úspěchem. Stejně jako další "crazy" uskupení - Pražský výběr. Zaplesala především starší generace, protože patnáctiletým dětem "zubatá, zubatá" skutečně nic neříká, ale to ničemu nevadilo. Pánové, stejně tak jako na stejném místě před dvěma lety, dokázali, že mají stále plno energie a elánu. Že "ještě nejsou starý" se ostatně snažily publiku namluvit i Rybičky 48. No dobrá. Pak ještě, k potěše pištících mladých dívek, sladcí Mandrage a hřebem večera byl Divokej bill. Nezklamal. Pro spoustu lidí vrcholem celého festivalu. Aby taky ne, jejich notoricky známé texty si pobrukoval snad každý v areálu.

Co dodat závěrem? Výtkou by mohla být možná absence košů na tříděný odpad, nebo zálohovatelných kelímků na pivo, jak tomu už na většině velkých českých festivalů je. Nicméně kdo chce festival kam může vzít naprosto kohokoli a je zde téměř jistota, že ho něco z programu zaujme, neudělá chybu, když vyrazí na Hrady CZ. Příležitostí bude letos ještě spousta!

 

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace