Přejít na menu Přejít na obsah

Hrady CZ - Na Kuňce to letos bylo skutečně dechberoucí

24. 7. 2017

Skuli Reporty

Doba, kdy se velké festivaly snažily k našlapanému programu českých hudebníků přihodit nějaké lákavé zahraniční kapely a naopak, už pomalu ustupuje. Jsou akce, které se soustředí především na zahraniční hudbu a nemají potřebu doplňovat line-up většími českými interprety a pak naopak takové, které se zaměřují především na ta nejzvučnější jména, co současná česká, potažmo slovenská, hudební scéna nabízí. Nejvýznamějším z nich je HRADY CZ. A my jsme se byli o víkendu podívat na "druhé zastávace" tohoto festivalového tour a to konkrétně na Kunětické hoře u Pardubic.

Festival, který původně vznikl jako České Hrady a byl na pár hradech v Čechách, nabil postupem času takové obliby, že se rozrostl i na Moravské hrady (proto souhrnný název Hrady CZ) a v současnosti patří k největším fesťákům české hudby u nás. Dokonce letos vyhrál už potřetí za sebou cenu za nejlepší akci roku v anketě "Žebřík", což už o něčem vypovídá. Celkové Hrady CZ se sestávají z 8 samostatných festivalů, které přiváží víceméně ty stejné interprety do různých koutů naší země. Kunětická hora byla druhou zastávkou a nutno uznat, že se skutečně vyvedla.

Páteční odpoledne zahájil Smrtislav a areál byl překvapivě prázdný. To se ale pomalu začínalo měnit. Dost možná tomu přispěla i lokální Vypsaná Fixa. Hráli spoustu starších věcí a hráli dobře. Evidentně jim domácí prostředí svědčí. Na druhé stage se zatím připravil Vladimir 518. Překvapivě i ten měl silnou fanouškovskou základnu a to i přesto, že jeho rap úplně žánrově do zbytku festivalu nezapadal. Ale i to je klasikou na Hradech -  víceméně rockový a popový lineup je vždy proložen každý den jedním rapovým či hiphopovým vystopením. Mezitím už areál praskal ve švech.

A našlapaní byli i Visáči. Kapela která letos oslaví 35 let existence a stále hraje ve stejném složení (a snad i oblečení). Obdivuhodné. Po punkové náloži bylo třeba trochu zvolnit a o to se postaralo vyhlášení nejlepších karnevalových masek - další z klasiky na Hradech - páteční karneval. I letos byly masky velmi originální. Myslím, že "Lego panáček", robot "Bender" nebo trojice "Mona Lisa + paleta + DaVinci" zaujali snad všechny. Respekt všem těm, kteří si dali práci s vymýšlením a tvorbou převleku a hrdě se v něm celý prosluněný páteční den potili.

Na druhém podiu se zatím připravovala "nejstarší kapela, kterou jsme kdy viděli" (dle slov Petra Jandy a u mnohých to byla opravdu pravda) - Olympic. Slyšet naživo věci jako , Želva, Snad jsem to zavinil já nebo závěrečnou příznačnou Skončili jsme jasná zpráva bylo skutečně ojedinělým zážitkem, obzvláště pro mladší část publika. Ani Rybičky 48 nezůstaly pozadu a vpálili do davu své největší hity a rozdováděli dav na vrchol večera - Horkýže Slíže. Opět notoricky známé texty, vtipný zpěvák Kuko a energická hudba. Co víc si na konec prvního dne přát.

Ospalé sobotní ráno odpálily tvrdé holky The Agony. Opět byl areál na rozjezd celkem prázdný, ale v době oběda a Xindla X se počínal dav pomalu trousit. Na Mandrage už pak vznikl pod podiem slušný kotel. Škoda jen, že hoši hráli za světla - obvykle totiž mívají skvělou světelnou show. O zábavu se každopadně ale postarali následující humoristé Sto zvířat. Jako tradičně hudebně skvělý koncert s chytlavými texty, který byl prošpikován vtípky a nekončícím humorem Honzy Kaliny.

Na trochu jinou notu přeladili Portless s Henry D. Osobně byli překvapením dne, protože ačkoli zahráli pár starších věcí od Support Lesbiens, hlavně se soustředili na propagaci nové desky. Která zní překapivě tvrdě a překvapivě dobře. Poté se ovšem zatáhlo a ačkoli se Wohnout snažili, kvůli obří průtrži mračen set nedohráli. Pršelo ale tolik, že většina lidí se zajímala více o nalezení přístřešku, než o hudbu.

Naštěstí se jednalo jen o krátkou intenzivní přeháňku a Majk Spirit a H16 již mohli relativně za sucha odehrát -  ti byli hiphopovou vsuvkou sobotního dne. Poté ale opět zpět k rocku. Tedy, dle lineupu to bylo v očekáváni. Richard Muller. Bard s výrazným hlasem i minulostí. Žel působil dosti unaveně a jeho vystoupení tak nějak nemělo šťávu, ačkoli se doporovdná kapela snažila, seč mohla. Naštěstí z letargie všechny vytrhla naopak velmi energická Anna K a potom i slovenští lamači dívčích srdcí No Name.

Diváky trochu zaskočili vědomostní otázkou "jak vysoký je kopec Kunětická hora?". Někteří z publika byli dokonce i překvapeni, že tu nějaký kopec a hrad je. Úsměvné. Co ale věděli úplně všichni byl fakt, že s Arakainy na vedlější stage má vystupovat Lucie Bílá. Popová Lucka předčila očekávání, a ve svém krátkem koženém oblečku se ukázala jako pravá "metalová princezna" -  jak jí Arakaini přezdívali. A zcela právem

Trošku zvolnil, ale jen zvukem, rozhodně ne tempem a nasazením,Tomáš Klus. Už dávno se vymanil z krabičky "sladké písničky pro holky" a byl rozhodně svou upřímností, vtipem a tanečními kreacemi pro mnohé překvapením a hvězdou večera. A šlo vidět, že kdyby bylo na něm, hraje klidně ještě další půl hodiny. Bohužel časový harmonogram byl neúprosně dán a tak musel po hodině své živé show dát prostor Mig21, kteří důstojně a s grácií, tak jako vždy, zakončili večer.  

 

Více fotek na našem FB.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace